RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Her jobber brannvesenet med et tre i Møllendalsveien i Bergen.
Her jobber brannvesenet med et tre i Møllendalsveien i Bergen. Foto: Anders Kjølen (Bergensavisen)

«Lena» herjet for millioner

Sist oppdatert:
Og nå er stormen «Bertha» på vei.

Ekstremværet «Lena» herjet på Vestlandet i helgen. Den kraftige vinden rev med seg trær og gjorde store skader på flere eiendommer, skriver Bergensavisen.

Skader på hus og eiendom
- Spesielt langs kysten i Hordaland fikk de merke at «Lena» herjet voldsomt, opplyser Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

Mandag formiddag jobbet skadesenteret på spreng med å taksere alle skadene.

- Hittil har vi fått inn nærmere 25 skademeldinger på hus og eiendommer, sier Clementz.

- Sjekk båten din
Han sier tallet stadig stiger, ettersom folk fortsatt ringer inn og melder inn skader.

- Vi har også fått inn nærmere 20 skader på fritidsbåter. Det gjelder båter som har slitt seg, sunket eller rett og slett bare fått seg et skikkelig ublidt møte med bryggen, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Skal vi tro på værvarslerne har vi mer uvær og vind i vente. Clementz råder folk til å sikre sine eiendeler.

- Båteiere bør ta en ekstra sjekk og se til at båten er tilstrekkelig sikret. Om mulig bør de vurdere å få båten på land, oppfordrer han.

Løpske trampoliner
Hos Gjensidige renner det inn med skademeldinger. Hittil er regningen etter «Lena» på flere millioner kroner.

Selskapet har fått inn 60 bygningsskader, 15 bilskader og 20 båtskader på Vestlandet.

- Trær har veltet og gjort skader på hus og bygninger. I tillegg har vinden revet med seg og ødelagt en del tak, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige.

Værkartet for tirsdag formiddag viser store nedbørsfelt over Vestlandet.


På Sotra tok vinden med seg en trampoline som til slutt traff en bil.

- Trampoliner må bindes fast. Usikrede trampoliner er flygende mordvåpen. Heldigvis ble ingen personer truffet, sier Voll til BA.

I Frende har de registrert 40 skader fra bergensområdet så langt, av disse er 20 fritidsbåter og 14 bygningsskader. I tillegg kommer skader på bil og campingvogn, og løpske trampoliner, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikajsonsansvarlig i Frende forsikring.

- Bind fast løse gjenstander
Hun viser til at hver enkelt forsikringstaker har et ansvar for å begrense eventuelle skader.

I tillegg til å pakke bort eller tjore fast løse gjenstander, som hagemøbler og utstyr så ikke vinden tar dem, er det viktig å sikre uferdige bygg og løse materialer.

- Presenninger bør surres fast, stillas sikres, partytelt demonteres og trampoliner sikres eller demonteres, leker, sykler og barnevogner flyttes innendørs. Ha lommelykt og stearinlys parat.

Et tre falt over et hus i Sandviksveien i Bergen lørdag ettermidddag. Ingen ble skadd.


Se også til at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.

- Der det er fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet, oppfordrer hun.

Kraftig vind i natt
Selv om den kraftigste vinden blåste fra seg i helgen, er det ventet vind i Bergensområdet tirsdag. Nå kommer nemlig restene etter den tropiske orkanen «Bertha», først og fremst i form av kraftige regnbyger.

Innsatsleder Tom Johannessen foran trær som har falt ned ved Den Nationale Scene i Bergen.


- Mandag kveld og natt til tirsdag har det vært liten kuling i Bergen, med vindkast opp til 22,7 m/s. Vinden har svekket seg utover tirsdagen, og vil trolig svekke seg ytterligere utover dagen, sier meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet.

Disse vindkastene er en svakere enn da «Lena» var på besøk i helgen. Da ble det målt 31,1 m/s i kastene på Florida i Bergen, og helt opp til 38,4 m/s på Fedje.

OBS-varsel
Når det gjelder nedbør, er det sendt ut OBS-varsel for Hordaland. Kraftig bygevær gjør at det kan komme svært mye nedbør på kort tid i fylket. Det vil også være utrygt for torden.

- Det kan komme mellom 30 og 60 millimeter nedbør på 24 timer, og det er bygevær det er snakk om. Dermed kan det bli veldig lokalt, og det er mer nedbør jo lenger sør du kommer, sier Granerød.

Bygeværet vil fortsette utover onsdagen, før det ser ut til å bli oppholdsvær torsdag.

- Temperaturene vil ligge mellom 15 og 18 grader på dagtid i lavlandet, og vil kanskje krype over 20 grader igjen på torsdag, sier Granerød.

Les flere saker i Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere