Den lille gutten døde 1. juledag i fjor, og det var etter at Leon ble diagnostisert med bakteriell lungebetennelse og influensa. Det tok kun 48 timer fra 4-åringen fikk feberlignende symptomer til han døde. Siden da har moren Laura Sidari jobbet med sin nye hjertesak, få flere til å ta influensavaksinen i USA.

Her til lands vil influensasesongen trolig bryte ut for fullt i månedsskiftet november-desember. Folkehelseinstituttet forteller at det var rundt 1400 influensarelaterte dødsfall i fjor, mot vanligvis 900.

– Folkehelseinstituttet anbefaler at personer i risikogruppene tar influensavaksinen for å redusere risikoen for alvorlig influensasykdom, sier rådgiver Birgitte Klüwer ved influensaavdelingen ved Folkehelseinstituttet.

Les også: Stor økning i antall influensavaksiner

Langt unna målet

Personer i risikogruppen omfatter folk over 65 år, beboere i omsorgsboliger og sykehjem, folk med kroniske sykdommer og gravide.

– Sist influensasesong tok rundt 14 prosent av befolkningen vaksinen. Det var en økning på to prosentpoeng fra året før, noe vi hadde forventet i og med at det ble solgt langt flere vaksinedoser i fjor sammenlignet med tidligere år, sier Klüwer.

Les også: Influensa - 5 råd for å unngå smitte

I risikogruppen var det 27 prosent som tok vaksinen forrige influensasesong, men det er langt unna målet på 75 prosent.

7600 sykehusinnleggelser

Det var en tøff sesong i fjor, hvor flere tusen var innlagt på sykehus på grunn av påvist influensa.

– De mange sykehusinnleggelsene forrige sesong skyldes både at influensautbruddet var langvarig og omfattende, og at de virusene som sirkulerte rammet de eldste hardest.

– Eldre har også i utgangspunktet stor risiko for å utvikle alvorlig influensa og sykehusinnleggelser, sier fungerende avdelingsdirektør Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet.