RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Les alt om hva naboen tjener

Hvis trafikken blir som i fjor, blir det over 20 millioner søk i ligningslistene de neste ukene. TV 2 Nettavisen mener at det er en viktig demokratisk rettighet å sjekke hvordan skattesystemet virker.

I over 100 år har de offentlige skattetallene vært folkelesning her i landet, men de siste årene har det vært stadige innstramminger i hva som kan offentliggjøres.

Særlig Høyre har vært ivrige i å begrense allmennhetens tilgang, men de nye signalene fra de rødgrønne partiene tyder på at de vil åpne opp igjen. Det synes vi er fornuftig.

Den «løsningen» Bondevik-regjeringen la seg på er ulogisk og tungvinn. Listene skal bare ligge ute i tre uker, og Skatteetaten har gjort selve søket tungvint og plundrete. Akkurat hvordan dette skal forhindre at tyver bruker ligningslistene - som var et hovedargument for å begrense åpenheten - er ikke soleklart, for å si det forsiktig.

I år, som i de tidligere årene, vil TV 2 Nettavisen ha en så bred dekning som mulig.

Vårt mål er å lage et enkelt søk og kunne bringe en så fullstendig oversikt som mulig. Dette vil vi legge ut så fort vi har materialet tilgjengelig.

Vår grunnholdning er at åpenhet om økonomiske forhold er bra. Offentlige ligningstall er et viktig redskap for å belyse økonomien vår, og de er nyttige for å se hvordan skattesystemet slår ut for naboer, sjefer og kolleger. Uten tro på at skattesystemet er rettferdig, mister det fort oppslutning.

Derfor har TV 2 Nettavisen vært aktiv i å publisere så mye som mulig.

I fjor laget vi en oversikt over landets 250.000 rikeste:

TV 2 Nettavisen gir deg inntektstoppen (les her )

Året før var vi opptatt av at ligningstallene ble manipulert ved at man kunstig la på utbytteskatten (som ikke betales av mottakeren, men av selskapene):

Jukser bort nullskattyterne(les her )

Og året før der igjen la vi ut mer opplysninger enn Bondevik-regjeringen ønsket:

Nettavisen gir deg ligningstall (les her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere