RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Les alt om Orklas Carlsberg-salg (Ny2)

Sist oppdatert:
Orkla har valgt å selge sin eierandel i Carlsberg Breweries for 17,5 milliarder norske kroner, som følge av uenighet om videre utvikling. Orkla-aksjen går til himmels
Oppdatert med flere detaljer og kursendring.

Les også:
Carlsberg-kjøp positivt mottatt i Danmark
Fornøyde Orkla-analytikere (Ny)
Orklas skrytetall
Ansatte fordømmer Carlsberg-salget
Orkla preget av god drift og avistap(Ny)

Salget vil gi Orkla en gevinst på omkring 12,5 milliarder kroner bokført.

Det er uenighet om den videre utviklingen av bryggerikonsernet som er bakgrunnen for salget, se mer lenger ned i artikkelen.

Inkludert utbytte for 2003 blir Orklas samlede proveny på 15 millioner danske kroner, eller 17,5 milliarder norske kroner.

Orklas beregninger viser en solid premie, og analytikerne er enige.

Orkla-aksjen er opp 17 prosent til 196,50 kroner etter noen minutters handel på Oslo Børs.

Transaksjon i mars

Orkla vil få 11 milliarder danske kroner i kontant oppgjør fra Carlsberg AS som i dag eier 60 prosent av Carlsberg Breweries. Videre får Orkla et gjeldsbrev pålydende 3,8 milliarder danske kroner, slik at samlet kjøpesum blir 14,8 milliarder danske kroner.

Inkludert gjelden Carlsberg AS overtar er den totalt forretningsverdien på Orklas post 22,5 milliarder kroner, mens kjøpesummen blir på omkring 17,5 milliarder kroner.

Gjennomføring er betinget av godkjennelse i Orklas bedriftsforsamling, som vil behandle saken i sitt møte 3. mars. Forutsatt godkjennelse i bedriftsforsamlingen, vil oppgjør finne sted primo mars.

Styret foreslår å utbetale et ekstraordinært utbytte på 25 kroner pr. aksje som følge av salget, tilsvarende 5,1 milliarder kroner.

Uenighet

Orkla dannet Carlsberg Breweries sammen med Carlsberg i 2000 i forbindelse med at selskapene fusjonerte sine virksomheter. Tanken var et langsiktig felleseie, men ifølge Orkla har det vært en endring i til det negative i samarbeidet mellom hovedaksjonærene i Carlsberg Breweries.

- I løpet av sommeren 2003 fremkom imidlertid en endret holdning fra Carlsbergfondet og CAS til det etablerte partnerskap. Carlsbergfondet, som er bestemmende aksjonær i CAS, har i økende grad gitt uttrykk for ambisjoner og holdninger som Orkla mener ikke vil fremme verdiskapningen i CB, og som ville svekke viktige intensjoner som lå i samarbeidsavtalen fra år 2000, skriver Orkla i sin begrunnelse.

Orkla skriver også at de ønsket å kjøpe Carlsberg AS ut av Carlsberg Breweries, men av ulike grunner lot dette seg ikke gjøre.

- Orkla har derfor fremforhandlet en avtale om å selge sine aksjer i CB til CAS for en god pris, og mener at dette tjener Orkla-konsernet og dets aksjonærer best, skriver selskapet.

Salget som vil skje under svenske skatteregler vil være skattefritt.

- Orkla hadde fortrinnsvis ønsket å utvikle sin industrielle posisjon i CB videre. Carlsbergfondets endrede holdning og avstanden i syn mellom partene medfører imidlertid at et salg til en god pris alt i alt er å foretrekke. Orkla-konsernet har et solid grunnlag for å videreføre en langsiktig og lønnsom industriell vekst i egen regi, og salget av aksjene i CB tilfører Orkla betydelige finansielle ressurser til å virkeliggjøre en slik utvikling, sier konsernsjef Finn Jebsen i en kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere