*Nettavisen* Nyheter.

Les av måleren selv

Foto: Scanpix

Ingen vits å spare strøm hvis du ikke leser av strømmåleren selv.

16.01.13 16:14

Leser du ikke av strømmåleren din selv, er det nemlig energileverandøren som beregner forbruket ditt. Dermed kan du få enn gedigen nedtur etter all strømsparingen.

– Det kan derfor lønne seg å lese av måleren nå, og lese av på nytt når strømprisen synker. For nå ligger prisene over sommerens lave nivå, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Mange reiste bort i romjulen. Og folk skrudde og skrur ned på oppvarming, varmekabler, vannoppvarming og brukte strøm nesten bare til minimal belysning for å spare energi og penger.

Ta forhåndsregler
Dersom vi i tillegg får en ny kuldeperiode, skal du heller ikke se bort fra at strømprisen på nytt fyker i været, og da er det jo fint at du har brukt lite strøm...

Ikke nødvendvis, for når regningen fra strømselskapet kommer, kan den være helt upåvirket av ditt lave faktiske forbruk – hvis du altså ikke leser av måleren og melder dette inn til selskapet.

Med loven i hånd kan nemlig selskapet fakturere deg i tråd med sin egen oppfatning av din forbruksprofil, dersom du ikke har lest av måleren og meldt det inn.

– Den profilen vil normalt bygge på at strømforbruket øker, når kulda øker, forklarer Bartholdsen.

– Og når kulda øker, øker også prisene. Dermed får du en kjemperegning når du ventet en lav eller moderat faktura.

Spar penger
Du kan imidlertid lese av måleren så ofte du vil.

– Det kan fort spare deg noen hundre kroner. Og det tar kun få minutter. Med andre ord; det er god timebetaling, fastslår fagdirektøren.

Hele problemet vil være løst når forbrukere har fått automatiske strømmålere (AMS); men der er innføringen bare så smått kommet i gang. De fleste må vente 3 – 4 år til før denne løsningen er dominerende.

De nye, smarte strømmålerne vil bli plassert hos kunden og gjør at man kan motta informasjon om priser og forbruk.

Det er lagt opp til at nettselskapene skal finansiere og stå for utskiftingen av alle gamle målere.

Først med en toveis-måler vil strømkundene få en reell mulighet til å følge med og utnytte fordelene som ligger i et bevisst strømbruk.

– Alle de som tar råd om strømsparing og energiøkonomisering på alvor, må ikke få oppleve at det hele er nyttesløst: Når prisen er uforutsigbar eller plutselig dobles, forsvinner jo den planlagte gevinsten, sier Thomas Bartholdsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.