*Nettavisen* Nyheter.

Les dagboken til et gatebarn

Sult, vold og ensomhet er hverdagen til gatebarn i Zambia. Få utdrag av en dagbok her.

29.11.07 10:25

(ZAMBIA/SIDE2): Wetty Tembo er fysikklærer ved yrkesskolen i SOS-barnebyer i Lusaka, Zambia. Ved siden av jobber han med boken «One Day» som handler om å vokse opp i et av verdens fattigste land. I den forbindelse har Tembo snakket, og vært mye sammen med gatebarn.

Bli fadder: Klikk her og redd et barn.

Her er utdrag av en dagbok, basert på gatebarns historier og hverdag:

10.mai 2007:
I går var det veldig varmt. En dårlig dag. Søppelbilen kom tidlig og tok med seg alle matrestene fra søpla, mitt eneste håp om mat. En venn ble kjørt over av en bil.

11.mai 2007:
Vennen min Maki ble banket opp av politiet for å ha sniffet fortynningsmiddel i nærheten av politistasjonen. Vi pleier å gjemme pappen vi vanligvis sover på i et avløpsområde. I dag ble den dryppende våt fra en lekkasje i et kloakkrør.

12.mai 2007:
Våknet opp sent og var veldig sulten. Jeg pleier å passe bilen til en sjef for et firma som leverer strøm, men han kom ikke på jobb i dag. Derfor ble det ingen penger, ingen mat, absolutt ingenting. En dårlig dag.

13.mai 2007:
Jeg havnet i slåsskamp med en av de store guttene på parkeringsplassen ved museet. «Dette er vårt territorium, og vårt område å jobbe på», sa en av guttene til meg etter at han hadde slått meg i ryggen med en murstein. Det er smertefullt.

Jeg er veldig kald og jeg skjelver av smerte og sult. Jeg føler meg svimmel og synet er tåkete. Ingen bryr seg.

14.mai 2007:
Nå er det kveld. Skumringen har lagt seg som et stort dekkende telt. Gatelyktene er i full flamme og reklameskiltene blinker fargerikt i grøfta hvor jeg ligger. Jeg har gått hele dagen på tom og rumlende mage. Jeg kunne spist hva som helst. Jeg skulle ønske jeg kunne sovnet for alltid og glemt den meningsløse reisen som livet er.

Ny fremtid
Blant Zambias mange gatebarn og 1,2 millioner foreldreløse er det mange som har fått, og får en meningsfylt hverdag i SOS-barnebyer. Her kommer de seg unna elendigheten og får et hjem, en mor, søsken og en utdannelse.

Dermed får barna en mulighet til å vokse opp og lære seg et yrke, tjene penger og bli selvstendige.

Lurer du på hvordan en barneby fungerer? Besøk den interaktive SOS-barnebyen her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.