RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Les dette - før - du mister mobilen

Sist oppdatert:
7 enkle steg så er mobilen din tyverisikker.

[Mobilen.no]: Hvert år forsvinner tusenvis av mobiltelefoner. Noen blir mistet eller glemt, men mange blir også stjålet.

Uansett hva som er grunnen til at mobiltelefonen din er borte så er det sjelden hyggelig å tenke på at andre kan få tilgang til dine private bilder eller meldinger.

Men det finnes en del knep du selv kan gjøre for å hindre at mobiltyver eller snokere gjør livet til et mareritt.

Felles for disse knepene er at det handler om å være føre var. Når telefonen er på fremmede hender er det fint lite du får gjort om du ikke på forhånd har sørget for å sikre innholdet ditt.

Bare en metode gir deg 100 prosent beskyttelse mot at private bilder, filmer eller meldinger fra mobilen kommer på gale hender. Det er om det ikke finnes slikt innhold på mobiltelefonen din i det hele tatt. Men skulle du like vel ønske å ha private filer på mobiltelefonen bør du ta dine forholdsregler.

Ryddejobb
Bestemmer du deg for å rydde gamle bilder fra mobilen din, for eksempel før du skal kvitte deg med den, så husk at det kan ligge bilder og annet innhold i flere mapper. Dette må slettes både fra telefonminne og et eventuelt minnekort. På noen mobiltelefoner med stort minne er internminnet egentlig et innebygget minnekort. Dette minnet blir ikke nødvendigvis tømt selv om du velger å gjenopprette fabrikkinnstillinger.

Dessuten må du huske å rydde i mappen sendte elementer, dersom du for eksempel har sendt bildet på MMS. Så får du håpe at den du sendte bildet til er til å stole på, og tar sikkerhet like alvorlig som deg!

Følg disse punktene for å sjekke at mobilen din er så sikker som mulig:

  1. Noter telefonens IMEI-nummer
  2. Benytt PIN-kode
  3. Aktiver apparatlås
  4. Ta backup av alt innhold på mobiltelefonen
  5. Krypter sensitive filer
  6. Installer sikkerhetsprogrammer
  7. Aktiver tyverisikring i telefoner som har denne muligheten

Remote Device Management
For bedriftsmarkedet kan såkalte DM-løsninger være tingen. Det betyr at én eller flere i bedriften har kontroll med mobiltelefonene til alle de ansatte. Ikke slik at vedkommende har tilgang til innholdet, men han kan administrere mobiltelefonene på ulike måter. Blant annet kan han låse telefoner som er stjålet, ta backup, fjernslette innhold eller endre konfigurasjoner.

Slette via Outlook

Mange er ikke klar over at de kan slette e-post, kontakter og adresselister på mobilen fra en PC. Forutsetningen er at du har en Exchange Server 2010-konto, og at serveren er satt opp slik at du har tilgang til tjenesten. Da sletter du all Outlook-informasjon på mobiltelefonen ved å åpne Outlook i en nettleser, logge deg inn på egen konto og trykke på “Alternativer”. I navigasjonsvinduet velger du “Mobiltelefon”. Merk av mobilen du vil tømme, og følg anvisningen på skjermen.

Denne løsningen hindrer at andre får tilgang til e-posten din, men den sikrer deg ikke mot at uvedkommende kan se filer og andre typer meldinger du har lagret.

Mens sikkerhetsprogrammene stadig blir bedre, så finnes det også negative krefter som jobber for å komme seg forbi sperrene. Men for de aller fleste av oss vil noen få grep gi oss tilstrekkelig beskyttelse, forutsatt at vi kommer tyven i forkjøpet.

Synes du det høres vanskelig ut?
Her forklarer vi deg trinn for trinn hvordan du går frem for å sikre mobilen din.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere