Gå til sidens hovedinnhold

Les hva partiene svarte LO

– Ap og SV svarte best, mener LO-leder Roar Flåthen.

FOLKETS HUS (Nettavisen): LO har stilt 41 spørsmål knyttet til arbeidslivsproblematikk til partiene før valget og det slo ikke ned som en bombe fredag da LO-ledelsen la fram konklusjonen: At Ap og SV svarte best for seg. Rødt, som svarte ja til alt, går LO-leder Roar Flåthen også god for.

– En representant eller to fra Rødt på Stortinget ville vært en god støtte til den rødgrønne regjeringen, sier Flåthen til Nettavisen.

Pluss til KrF
Med unntak av KrF, svarte alle de borgerlige partiene «feil» på fem viktige spørsmål som LO-nestleder Gerd Kristiansen holdt fram for pressekorpset.

Lovfestet rett til heltidsarbeid? Rødt og rødgrønne svarer ja, borgerlige nei. Ingen svekkelse av sykelønnsordningen? Rødgrønne ja, borgerlige nei. Nei til privatisering av offentlige velferdstjenester? Ja, svarer de rødgrønne og KrF, nei fra Høyre, Venstre og Frp. Hindre sosial dumping ved å støtte ordninger med solidaransvar? Ja, sier de rødgrønne og KrF, nei svarer de øvrige.

På LOs spørsmål om de vil begrense arbeidsgivernes rett til å bruke midlertidige ansettelser, så delte det seg igjen pent mellom regjeringspartiene (samt Rødt) som vil begrense muligheten og opposisjonspartiene som ikke vil det.

Her kan du lese hva alle partiene svarte.

Freste mot Frp
Roar Flåthen mener at Høyre og Frps politikk utfordrer den norske samarbeidsmodellen.

– De vil svekke arbeidstakernes innflytelse i arbeidslivet. Frps Christian Tybring-Gjedde betegner kollektive avtaler som idioti, men alt som er viktig for arbeidstakerne ligger i de kollektive avtalene. Frp vil gi arbeidsgiverne større muligheter og mener at man ikke trenger tillitsvalgte, at man skole ordne opp med sjefen på egen hånd. Dette avslører at de har så dårlige kunnskaper om hvordan arbeidslivet fungerer at det er ikke til å tro, sa Roar Flåthen.

– For demokrati
Flåthen mener at LO er i sin fulle rett til å advare sine 867.000 medlemmer mot en borgerlig politikk.

– Det handler om rettigheter som er forhandlet fram igjennom 100 år. Vi kan ikke bare sitte og se på når de er truet, sa Flåthen.

I miniheftet «Bruk stemmeretten!» har LO samlet 13 av svarene. LO-ledelsen gikk ikke så langt på pressekonferansen at de anbefalte borgerlige velgere å holde seg hjemme, men sa at den enkelte må få bestemme selv.

– LO er for demokrati, forsikret Flåthen.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene