Les reaksjonene på fredsprisen her

Foto: Jørgen Berge/Mediehuset Nettavisen

«Modig», «riktig» og «en verdig vinner» er noen av kommentarene fra norske politikere.

08.10.10 15:00

- Et modig og viktig valg, sier Venstres leder Trine Skei Grande om nobelkomiteens avgjørelse. Hun gratulerer Liu Xiaobo med tildelingen av Nobels fredspris.

- Håper han slipper ut
Hun sier hun håper at Xiaobo slipper ut av fengselet og får komme til Oslo for å motta prisen.

- Liu Xiaobo er en svært verdig vinner. Hans lange kamp for menneskerettigheter er vel kjent, og jeg er enig med Nobelkomiteen i at det er en nær sammenheng mellom menneskerettigheter og fred. Samtidig står det respekt av at komiteen på denne måten kritiserer Kinas menneskerettighetsbrudd direkte, sier Skei Grande.

Han foreslo Liu Xiaobo
Høyres Jan Tore Sanner nominerte den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo til fredsprisen. Fredag var han svært fornøyd.

- Jeg har fulgt med på ham i flere år, men det er først det siste året jeg har sett at han peker seg ut for fredsprisen, sier Sanner til Nettavisen.

Les intervjuet med Jan Tore Sanner her

- Kan slå flere veier
- Dette er en modig pris til en modig mann som har ofret mye i sin kamp for menneskerettighetene. Den er en anerkjennelse til menneskerettighetsaktivister over hele verden. Men jeg er spent på om denne tildelingen vil ha en positiv effekt i Kina. Derfor er det et dristig valg av Nobelkomiteen, sier Kristelig Folkepartis leder, Dagfinn Høybråten.

- Motivet for tildelingen er lett å forstå, men virkningen er usikker og kan slå flere veier, sier han videre.

Høybråten har besøkt Kina en rekke ganger og har talt menneskerettighetenes sak overfor kinesiske myndigheter.

- Gjenoppliver prisen
- En modig og viktig prisutdeling, sier Fremskrittspartiets Karin Ståhl Woldseth og gratulerer Liu Xiaobo. Hun karakteriserer ham som en verdig vinner.

- Det er bra at Nobelkomiteen med denne tildelingen gjenoppliver prisen som en støtte til demokratiforkjempere. Det er en dristig tildeling, men først og fremst modig og viktig, sier hun.

- Dette er klare signaler til Kina. Et land med så stor økonomisk vekst, som retter seg inn mot vesten er nødt til å åpne opp for at mennesker kan være uenige med makthaverne, sier hun videre.

Woldseth, som er stortingsrepresentant og sitter i Stortingets utenrikskomite, mener det er et paradoks at Norge jobber med en frihandelsavtale med Kina til tross for at man vet at landet bryter grunnleggende menneskerettigheter. Hun sier det ikke kan utelukkes at tildelingen påvirker forholdet mellom Norge og Kina.

Understreker godt forhold til Kina
Statsminister Jens Stoltenberg, for tiden på høstferie, sendte ut en pressemelding der han gratulerer Xiaobo med prisen og sier nobelkomiteen på denne måten fremhever sammenhengen mellom utvikling, demokrati og universelle mennskerettigheter.

- Norge har et godt og omfattende samarbeid med Kina. Våre forbindelser er langvarige og dekker alle områder som knytter våre to land sammen. Drøftelser om menneskerettigheter er en del av dette forholdet, sier Stoltenberg.

Les også: Stoltenberg gratulerer

- Håp om positiv utvikling
- Tildelingen av årets Nobel fredspris til Liu Xiaobo signaliserer en utålmodig forventning om en raskere utvikling av demokrati og ytringsfrihet i Kina, i takt med den positive økonomiske veksten. Det sier Svein Roald Hansen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og nestleder i utenrikskomitéen.

- Under utenrikskomitéens besøk i Kina nylig, tok vi opp menneskerettighetene i alle møter med kinesiske myndigheter. Problemstillingen ble ikke avvist, noe som gir oss håp om en positiv utvikling på området, sier Hansen.

SV: - En verdig vinner
- Det er bare å gratulere Liu Xiaobo med fredsprisen. Han har i mer enn to tiår vært en talsmann for menneskerettigheter i Kina og er dermed en verdig vinner, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell i en pressemelding.

- Det er åpenbart at Kina fortsatt har en lang vei å gå i forhold til menneskerettigheter, og jeg håper denne prisen bidrar til å styrke arbeidet med menneskerettigheter i Kina både nasjonalt og internasjonalt, sier han.

- En riktig og modig avgjørelse
-Tildelingen av Nobels Fredspris til Liu Xiaobo er en riktig og modig avgjørelse. Riktig fordi prisvinneren i mange år har kjempet for menneskerettigheter og demokrati i Kina. Modig fordi vi må regne med reaksjoner fra kinesiske myndigheter, sier Kjell Magne Bondevik i en kommentar.

Den tidligere statsministeren er leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

- Selv om det har vært stor framgang på mange områder i Kina de siste årene, er menneskerettighetssituasjonen fortsatt kritisk. Tross større åpenhet gjenstår det mye når det gjelder respekt for grunnleggende rettigheter, sier Bondevik ifølge en pressemelding.

- Liu Xiaobo har ofret mye i sin kamp for demokrati og menneskerettigheter. Han er fratatt sin lærerstilling ved et universitet og har i flere år vært fengslet. Han har vært en frimodig talsmann for menneskerettigheter, og har blant annet skrevet en skisse til ny demokratisk grunnlov for landet, sier Bondevik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag