*Nettavisen* Nyheter.

Leserne raser mot bryllups-nekt

«Horribelt», mener en leser, mens en annen vil hive Fylkesmannen i fengsel etter at Maybritt og Kåre Morten ikke får gifte seg.

13.04.07 16:03

(iBergen.no) : Fylkesmannen stoppet bryllupet mellom Kåre Morten Watne og Maybritt Stusdal Matre, etter at vergen sa nei til giftermål. Det lykkelige paret og Maybritts mor fortviler, og har engasjert advokat for å få omgjort vedtaket. Klagen er nå til behandling hos Fylkesmannen, som lover å se på saken med nye øyne og et åpent sinn.

«Kabal i Hjerter» hvor filmklippet er hentet fra, ble en stor suksess på kino. Filmen til Øy-film og filmskaper Øyvind Sandberg kommer snart på DVD.

iBergen.nos lesere er i harnisk over at bryllupet mellom det fargerike paret nå er stoppet. Her er noen av reaksjonene:

- Trenger hverandre
«La dem få gifte seg. De trenger hver andre like mye som andre trenger noen. Da blir de ikke alene for da har de hverandre», skriver Britt fra Lillehammer.

- Grunnlaget i kjærligheten
«På hva slags grunnlag har de selv giftet seg, om de er gift disse menneskene som sitter og tar avgjørelsen om at disse to ikke får gifte seg. Dette er jo selve grunnlaget i kjærligheta. At to mennesker er så glade i hverandre, at de bestemmer seg for at de vil gifte seg og bli gamle sammen. At han trenger pleie når han blir eldre vil løse seg. Med hjelp fra andre utenfra vil det ordne seg, og da i tillegg ha god støtte i "kona" si blir det enklere å møte. Merkelig avgjørelse. Håper de tar til "vettet" og viser hva kjærligheten egentlig handler om, uansett hvem eller hvordan man er som menneske..» skriver Heidi 42.

- Vergen må slutte å tenke på seg selv
«Eg blei sinna når eg las at Kåre Morten og Maybritt ikkje fekk lov til å gifte seg. Alle som veit kven dei er her i byen, ser kor lukkelege dei er saman. Det er ikkje rett at vergen skal få nekte dei dette. Kvifor skal dei verta nekta eit fullverdig liv fordi dei er psykisk utviklingshemma? Argumentet med at dei ikkje kan ta vare på kvarandre er heilt dustete. Samfunnet vil uansett ta vare på dei, om dei er gift eller ei. Det viktigste er at dei får lov til å leve saman, som ektepar, slik dei ynskjer. Det er på tide at vergen tenkjer på kva som er best for vedkomande og slutter å tenke på seg sjølv!» skriver Siri F.

- Alle kan bli pleietrengende
«Dette er bare tull, hvem kan forutse hvem som kan komme til å trenge pleie i et hvilket som helst ekteskap. Hvis dette argumentet skal gjelde for å få gifte seg er det mange som herefter må regne med avslag. Det er også svært mange uten et handikap som ikke vet hva de ingir seg på når de gifter seg. Disse to er oppriktig glad i hverandre og la dem nå få oppleve et normalt liv som alle oss andre», skriver MKPar.

«Jeg har en IQ målt til 133, men kan på grunn av dårlig rygg ikke klare det om min mann skulle trenge å stelles når vi blir gamle. Skal fylkesmannen nå tvangsseparere oss på grunn av det??????????????» mener eldb.

- Bør få gifte seg
«Dette er bare helt horribelt. Hvorfor kan ikke to som elsker hverandre få lov til å gifte seg. Selv om disse to er psykisk utviklingshemmet er det vel ingen som kan nekte de å gifte seg. Jeg tror at disse to utmerket kan klare seg i sammen, ja kanskje bedre en oss såkalte normale. Nå må jammen Fylkesmannen gå i seg selv å tenke over sin beslutning. Hva om det var han som hadde vært i denne situasjonen. La disse to som elsker hverandre få lov til å gifte seg. Fylkestmannen kan ikke være dommer over disse to og mene at de ikke kan ta vare på hverandre. Så stå på Kåre Morten og Maybritt og lykke til med bryluppet som jeg virkelig håper dere får», skriver Heidi Havre.

- Skjult maktbruk
«Jeg trodde vi bodde i Norge i 2007. Det går bare ikke an!! De har vel familie de som alle andre, det er vel ingen andre som kan garantere at de kan ta vare på hverandre etter at de har giftet seg heller¿ Nei nå må de som ”liksom” skal ”styre” bruke HODET!!!! La de få gifte seg! De er tross alt mennesker, ikke dyr!!!!!!! Hilsen en som er lei den skjulte maktbruken i Norge! Det heter jo så fint at vi bor i ett fritt land», skriver en annen leser.

- Jeg sitter og freser
«Jeg ble så sint at jeg sitter og freser her. For det første: Hvem i dagens samfunn vet hva det vil si å gifte seg før man har gjort det? For det andre: kjærlighet og ekteskap kommer fra hjerte. Følelser kan ALLE få. Det har ingenting å si om man er psykisk utviklingshemmet eller ikke. For det tredje: om mannen i forholdet kan komme å trenge pleie senere i livet, hva så om ikke kjæresten kan ta seg av han. Han vil mest sannsynlig trenge pleie uansett. Om de gifter seg kan de vel få hjelp til den pleien som de ikke makter selv. Legen sier at han ikke vet hva det vil si å inngå et ekteskap, da begynner jeg å lure. Dersom de har vært sammen i 4 år, så viser han jo allerede at han føler noe for denne jenta/damen. Og er ikke det det viktigste. Det er jo grunnlaget for et forhold. Jeg blir skremt om visse personer i dette landet kan få avgjøre hvem som kan gifte seg og hvem som ikke får lov. Den jobben får de involverte ta seg av (som feks. de det gjelder samt familie). Jeg håper VIRKELIG noen kan se hvor diskriminerende denne avgjørelsen er og håper virkelig at de kan få gifte seg i løpet av sommeren», skriver Line.

- Ingen kan gifte seg!
«Bare tull at de ikke skal få gifte seg. Hvem i all verden kan garantere at en kan/ønsker å pleie ektefellen når de blir gamle? Med det argumente er det ingen som kan gifte seg», mener en annen leser.

- Burde vært satt i fengsel
«Fylkesmannen burde bli satt i fengsel for å blande seg inn i slike forhold. Har vanskelig for å forstå at dette med pleiebehov blir tatt opp. Hva med en eldre rullestolbruker, som ønsker å gifte seg med en annen rullestolbruker. Her vil det oppstå problemer med hjelpebehov, men er de ikke PU kan ingen nekte to Norske borgere å gifte seg. Jeg betviler fylkesmannens refleksjoner her. Tror rett og slett at fylkesmannen er en "rasist" som ikke evner å forstå at det er mennesker og ikke hunder det handler om. Jeg skammer meg på vegne av forvaltningen. Denne legen kan da umulig være trent til å forholde seg til mennesker. Egentlig ikke noe å si om denne legen annet enn at dette dreier seg med stor sansynlighet om en person uten empatiske evner. Er ikke disse to menneskene også inkludert i det FRIE NORSKE SAMFUNN?» spør Dennis Scott Bowen

- La dem få en fin dag
«La fine mennesker få en fin dag! Det er mange som gifter seg som har eldre i fam.med pleiebehov som kan være arvelig. Men det er vel best for politikerne med pengene at det er fam.som pleier syke. Men for denne fylkesmannen har vel hodeskaden allerede gjort sitt med dømmekraften, » skriver Jan.

- De har en drøm
«Jeg synes at det er helt forkastelig av fylkesmannen å nekte disse to menneskene å inngå ekteskap. Herregud, vi lever i 2007, og det er akseptert med mange typer partnerskap.... La nå disse to menneskene få et verdig liv, de vil jo bare få oppfyllt en drøm, og gjøre det riktige», mener Maiken.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.