Gå til sidens hovedinnhold

Leserne strides om den nye bursdagsordningen

Ekspert: - Flere barn enn du tror som gruer seg til bursdagen sin.

Tirsdag skrev Nettavisen om barna og foreldrene på Vettre skole i Asker, som har funnet en ny måte å arrangere bursdagsfester på.

I stedet for individuelle feiringer hjemme hos hvert enkelt barn, har foreldrene nå slått seg sammen. En gang hver måned feires alle barna som har bursdag den aktuelle måneden. I skolens gymsal.

Artikkelen har skapt stor debatt i kommentarfeltet og på Nettavisens Facebook-sider.

Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo. Han er medarbeider i Norgesglasset på NRK P1 og vært fast medarbeider i God Morgen Norge, hvor han tok opp ulike spørsmål om barneoppdragelse og barns utvikling.

Positiv
Han mener at dette virker som en god løsning på et problem som mange foreldre og barn sliter med.

- Det er faktisk flere barn enn du tror som gruer seg til bursdagen sin og det er mange problemer som synliggjøres ved individuelle feiringer. De mindre barna kan oppleve at mange melder avbud til bursdagens deres, samtidig som de ikke blir inviteres til andre. Jeg er positiv til at man finner en vei rundt disse problemene, sier han.

Bursdaggave er alltid et vanskelig problem for foreldrene når det kommer til barnebursdager. Noen har bedre råd enn andre, og ofte blir det skjevheter. På Vettre skole har man løst dette ved at barnets foreldre kjøper én stor gave på vegne av hele skoletrinnet med en beløpsgrense satt til 500 kroner.

- Dette med gave er jo ikke det viktigste, men det er også et problem når noen barn kommer med gaver til 40-50 kroner, mens andre kommer med en gave som koster et par hundre kroner. Man unngår slike situasjoner når foreldrene selv kjøper noe for 500 kroner.

Feir med familien
I kommentarfeltene er det mange som mener at feiringene i gymsalen høres litt triste ut, og at alle barn fortjener å være hovedpersonen for en dag.

Ulvund mener at dette kan løses ved å feire med familie og venner som ikke er en del av skolemiljøet.

- Jeg går ut ifra at det er foreldrene til de populære barna som reagerer mest negativt på fellesbursdagene. Når det gjelder det at barna fortjener ekstra oppmerksomhet, så kan vel også læreren bruke 5 minutter i klassen til å gjøre stas på bursdagsbarnet. På meg så virker det som at foreldrene ved denne skolen er fornøyde med løsningen, hvis ikke så hadde man jo avskaffet den, sier han.

Delte reaksjoner
Innleggene i artikkelens kommentarfelt og på Nettavisens Facebookside viser at leserne er delt. Mange støtter den alternative feiringen, mens andre mener at barna bør få sin egen.

«Må si dette er en fantatisk ordning! Husker godt hvor smertefullt det var å være den eneste jenta som ikke ble bedt i en av jentenes bursdag! På denne måten inkluderer man alle i klassen, samtidig som man gir barna en bursdag man aldri selv kunne klart med mindre lommeboken var stappfull. På denne måten blir det ikke den konkurransen om hvem som hadde best og finest bursda blandt barna» skriver en leser.

«Genialt! Endelig et tilltak som faktisk kan hjelpe mot mobbing og sosiale forskjeller.» skriver en annen.

Mange synes ordningen virker som et godt tiltak, men det gjelder slett ikke alle.

«Helt utrolig - at det er mulig for en skole å blande seg såpass inn i privatlivet og i tillegg "selge" det som super-tiltak som alle bare MÅ være med på» skriver en leser.

«Har dette noe med at travle foreldre ikke har tid og ork til å følge opp barnebursdager? Jeg hadde ikke godtatt en slik "pakkeløsning" for mine barn. Noe så upersonlig. Heller bedre å be færre barn. Det viktigste er at barnet føler at det er deres spesielle dag. Den følelsen kan de umulig få når de må feire med andre!»

Hiv deg på debatten her!

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday

Kommentarer til denne saken