*Nettavisen* Nyheter.

Lesothos statsminister: – Vi er utsatt for kupp

Statsminister Tom Thabane sier han er utsatt for et militærkupp. Foto: Alexander Joe (Afp / NTB Scanpix)

Det har skjedd et militærkupp i Lesotho, sier landets statsminister til BBC. Hæren avviser kuppanklagene.

30.08.14 14:30

– Jeg er fratatt kontrollen, ikke av befolkningen, men av de væpnede styrker. Det er ulovlig, sier statsminister Tom Thabane til BBC.

Militære enheter har omringet statsministerboligen og politiets hovedkvarter i hovedstaden Maseru og forsøker angivelig å kuppe makten i det afrikanske kongedømmet. De militære styrkene avviser imidlertid at de forsøker å kuppe makten.

– Det er ikke noe slikt, situasjonen har nå blitt normalisert. Soldatene har vendt tilbake til sine kaserner, sier major Ntlele Ntoi, som tilføyer at forsvaret støtter dagens demokratisk valgte regjering.

Rolige gater

Militære styrker har også blokkert radiosignaler, opplyser en minister i det lille afrikanske monarkiet til nyhetsbyrået AFP.

Skudd kunne høres i hovedstaden, men innbyggerne forteller at gatene er rolige, selv om noen butikker holdes stengt.

Sørafrikanske radiostasjoner bekrefter at private radiokanaler var tatt av lufta i fjellnasjonen som er en enklave i Sør-Afrika.

Hærsjef sparket

Det har vært politisk uro i Lesotho siden juni, da statsministeren oppløste nasjonalforsamlingen for å avverge et mistillitsvotum mot den sittende regjeringen, skriver Reuters. Kilder i diplomatiet opplyser at hæren gikk til aksjon da statsministeren sparket landets hærsjef, Kennedy Tlali Kamoli. Ifølge major Ntoi har Kamoli fortsatt kommandoen for hæren.

Siden uavhengigheten i 1966 har Lesotho vært utsatt for en rekke militærkupp. I 1998 mistet 58 lesothiske og åtte sørafrikanske soldater livet under et politisk opprør. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.