Algeriske styrker begynte tirsdag å gjennomsøke ørkenen etter noen av arbeiderne som er savnet etter gisseldramaet ved våtgassanlegget ved In Aménas, melder Associated Press. En talsmann for myndighetene sa det dreide seg om fem personer som kan ha rømt fra anlegget og gisseltakerne i kaoset og kampene.

Mangler id på sju døde
Den fire dager lange konfrontasjonen begynte på morgenen onsdag 16. januar da militante islamister stormet anlegget og tok gisler. I alt ble 37 utlendinger og en algerisk sikkerhetsvakt drept i tillegg til 29 gisseltakere. Sju av de drepte er ikke identifisert.

Blant dem det ikke er gjort rede for etter angrepet er det fem nordmenn og to briter.

- Frykter det verste
BP frykter at det ikke lenger er håp om å finne de savnede britene i live.

- Det er med stor sorg at vi nå må si at vi frykter det verste for dem alle, sa BPs toppsjef Bob Dudley tirsdag ifølge NTB.

Selskapet vil onsdag holde ett minutts stillhet for de BP-ansatte som ble offer for terroraksjonen. Markeringen vil finne sted på alle BPs kontorer over hele verden.

Algeriske spesialstyrker har nå saumfart hele våtgassanlegget.

- Forsøkte de å rømme?
Algeriske myndigheter sier de vil finne svaret på hva som har skjedd med de utlendingene det ikke er gjort rede for.

- Er de døde? Forsøkte de å rømme anlegget etter angrepet i likhet med noen av kollegene? Har de gått seg vill i ørkenen? uttalte en anonym kilde nær statsminister Abdemalek Sellals setab ifølge AP.

- Vi gjør alt vi kan for å finne ut hva som har skjedd med dem, la han til.

Det jobber rundt 700 personer på anlegget, blant dem 130 utlendinger fra 26 land. Våtgassanlegget, der norske Statoil, britiske BP og det statlige algeriske oljeselskapet er operatører, ligger avsides til øst i landet, nær grensen til Libya, og rundt 1300 kilometer fra Middelhavskysten.

Mange utenlandske og algeriske arbeidere kom seg unna dramaet ved å flykte ut i ørkenen. Flere gisler ble drept i kamphandlingene på anlegget der noen ble utstyrt med eksplosiver av gisseltakerne.

En gruppe som kaller seg Den maskerte brigade har tatt på seg ansvaret for angrepet og sier det kommer som en hevn for Algeries støtte til Frankrikes militære innblanding i Mali.

Kripos starter identifisering
En ekspertgruppe fra Kripos starter onsdag arbeidet med identifisering av døde etter gisselaksjonen.

- Gruppa brukte tirsdagen til å snakke med algeriske myndigheter. Den får tilgang til alle omkomne, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal holde en redegjørelse om gisseldramaet for Stortinget fra klokka 13, etter spørretimen.

Fakta om drepte og savnede

37 utlendinger fra åtte land og én algerier er bekreftet drept i angrepet på gassanlegget In Aménas. Sju av disse er fortsatt ikke identifisert. Fem utlendinger er fortsatt savnet.

* Algeriske myndigheter har ikke gått ut med nasjonaliteten på drepte og savnede utlendinger, men disse er kjent fra andre offisielle kilder.

* Fem nordmenn er ikke redegjort for.

* Sju japanere er bekreftet drept. Ti er fortsatt savnet.

* Seks filippinere er bekreftet døde, og fire er savnet.

* Tre briter bekreftes drept, mens tre briter er savnet og antatt døde.

* Tre amerikanere er bekreftet død.

* To rumenere er bekreftet drept. En av dem døde på sykehus av skadene etter aksjonen.

* En franskmann er bekreftet død.

* En colombianer bosatt i Storbritannia er savnet og antatt død.

* To personer fra Malaysia er savnet.

* 29 av angriperne ble drept, mens tre er tatt til fange. Blant de drepte angriperne skal det være en canadier, elleve tunisiere og tre algeriere.

* 685 algeriske og 107 utenlandske arbeidere kom seg unna, ifølge algeriske myndigheter.

(NTB/AFP)

HTML EMBED

Vis Gisseldramaet i Algerie i et større kart