Lett og rask sommermat

Butikkene bugner av grønnsaker og det er en ypperlig tid for å spise sunn og god sommermat. Det er likevel lite fristende å stå bak gryter og kar i sommervarmen.

15.06.04 09:14

Fristelsen for å plukke opp en pakke pølser på nærbutikken kan derfor bli stor i disse dager. Vi gir deg forslag til raske og gode retter så du kan nyte sommerdagene best mulig!

Pølsemat er lettvint og greit nok en gang i blant, men det er som kjent ikke særlig næringrikt i lengden. Kommer du hjem fra jobben etter en lang dag på kontoret eller etter en solfylt dag på stranda, så er det ikke alle som ønsker å stå foran grytene på kjøkkenet i timesvis..

Er du i tillegg blant de som sliter med å komme på gode middagstips, og iallefall ikke blir noe klokere ved å stå i nærbutikken og se deg om etter inspirasjon---så skal vi hjelpe deg med noen forslag.

Planlegg innkjøp av ferske grønnsaker og ingredienser for uken. Foreta en storhandel og fyll kjøleskapet framfor daglige stopp innom nærbutikken. Slik sparer du både tid og energi. Forbered gjerne kvelden i forveien hva som skal stå på middagsmenyen.

Vips- så kan du trylle fram rask, enkel og god sommermat.

Blomkål med ostesaus og reker
Tilberedning: ca. 15 minutter.
4 porsjoner

Ingredienser
¿ 1 blomkålhode
¿ 250 gr reker

Hvit saus:
¿ 2 ss Smør
¿ 2 ss hvetemel
¿ 4 dl H-Melk
¿ 0.51 ts salt
¿ ½ ts hvit pepper
¿ 2 dl jarlsberg revet

Tilsett gjerne:
¿ 2 ss dill hakket
¿ 2 ss gressløk hakket

Pynt:
¿ salatblader
¿ tomatbåter
¿ basilikum
¿ kruspersille

Slik gjør du
1. Kok blomkålhodet så vidt mørt i lettsaltet vann.
2. Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og smak til med salt og pepper og rør til slutt inn revet
ost og evt. hakket kruspersille og gressløk.
3. Legg blomkålhodet på et fat. Hell over rykende varm saus og dryss på reker og kruspersille eller dill.
4. Server gjerne godt brød til og en grønn salat til!

(kilde: www.tine.no)

Isvann med noen skiver sitron er frisk og god drikke til retten (husk å drikk mye i sommervarmen!)

Gazpacho
Det er mange måter å lage en god Gazpacho på. I Spania serveres Gazpacho som kald grønnsakssuppe og ofte som forrett. Den egner seg imidlertid svært godt i litt mer flytende form som en drikk. Kjør den i blender/hurtigmikser og du kan oppbevare den noen dager i kjøleskapet. Den er frisk og god, bugner av vitaminer og gir masse energi! Start gjerne dagen med et romslig glass Gazpacho. Prøv deg fram og finn din egen vri.

Du trenger:
2 røde paprika
1 bunt gressløk
4-6 tomater
1 sitron
½ slangeagurk
1 løk (smakssak)
2-4 hvitløksbåter
1 liter vann (evt. grønnsaksbuljong)
2-3 ss olivenolje
en ts salt
pepper

Ta ut kjernene i paprikaene. Hakk paprika, tomatene, hvitløk, agurk og gressløk i biter som du kjører i blender/hurtimikser. Tilsett væsken (vann eller grønnsakskraft) samt olje og sitron.

Tilsett salt og pepper etter smak.

La juicen stå kaldt før servering.

Fruksalat- snadder for store og små!
En liten seks-åring ble servert fruktsalat og nektet å tro at det kunne være sunt-”for det smakte jo like godt som godteri!”

Fruksalat er både godt og sunt. Den er enkel og rask å lage og du tar hva du har av tilgjengelige frukter og bær. Oppskriften under er basert på lett tilgjengelig frukt i en hvilken som helst butikk.

En fruksalat er god naturlig uten tilsetting, men med litt vaniljesaus, sukkerlake eller noen iskuler ved siden av så blir det en suveren dessert for enhver anledning.

En god basis for fruksalat
En boks hermetiske ananas (i naturlig juice)
2 appelsiner
2 epler
2 kiwi
2 bananer
Druer
(Melon, jordbær osv etter smak hvis du har)
Valnøtter
Rosiner

Fjern hinnene og det hvite på appelsinene og skjær i terneinger sammen med epler, kiwi og ananas. Del bananer i halve skiver samt druer (helt uten sten) i to. Bland alt sammen og tilsett ananasjuicen.

Strø gjerne valnøtter og rosiner til slutt.

La gjerne salaten stå og trekke kjølig noen timer før servering.

Relaterte linker fra Klikk.no:
Drinktips: Alkoholfritt til festen!
Spis deg sunn og slank!
Bakst med lav glykemisk indeks
Smoothies - sunnhet i et lite glass...
Yoghurt styrker immunforsvaret
Mat-tipsene til deg som er gravid

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.