Fra og med 5. juli åpnes det for innreise for flere utlendinger bosatt i utvalgte land fra EUs tredjelandsliste som Folkehelseinstituttet har vurdert.

Dette gjelder utlendinger som har følgende relasjon til en person bosatt i Norge:

•Voksne barn og stebarn og foreldre og steforeldre til voksne barn/stebarn.

•Besteforeldre, stebesteforeldre, barnebarn og stebarnebarn.

•Kjærester over 18 år og kjæresters mindreårige barn. Kjæresteforholdet må ha vart i minimum ni måneder og partene må ha møtt hverandre fysisk tidligere.

Les også: Norske Astrid (57) bor i USA og er fullvaksinert, men får ikke koronasertifikat: - Det må være en feil

Fra midnatt, natt til 5. juli er disse personene unntatt fra innreiseforbudet. De må følge gjeldende regler om karantene og testing, slik som å teste seg før ankomst, teste seg på grensen og være i innreisekarantene.

- Mange har ventet lenge på besøk fra sine kjære. Jeg er derfor glad for at vi nå kan slippe litt mer opp på innreiserestriksjonene. Samtidig må dessverre noen fortsatt vente. Jeg forstår at det er vanskelig og at mange er utålmodige. Delta-viruset legger en demper på gjenåpningen av samfunnet, men vi beveger oss i riktig retning, sier Erna Solberg.Adgangen til innreise for kjærester forutsetter at man har fått forhåndssamtykke til slikt kjærestebesøk.

Les: Her øker smitten mest fra uke til uke

Dette skjer gjennom en søknad til Utlendingsdirektoratet (UDI). Søknadsordningen er helautomatisert og uten gebyrer. Det er ikke klageadgang for personer som får avslag.Allerede i dag er det anledning til innreise for nærere familiemedlemmer, slik som ektefelle/samboer og mindreårige barn.

Her er listen over land på EUs tredjelandsliste som FHI anser kan ha noe mildere innreiseregler enn andre land:

Australia
Israel
Japan
Libanon
New Zealand
Nord-Makedonia
Serbia
Sør-Korea
Taiwan
USA
Singapore