26. mars slo byråd Raymond Johansen fast at de strenge tiltakene i Oslo skulle forlenges, i den omgang fram til 15. april. Søndag 11. april er det fremdeles ikke annonsert hva som vil skje etter denne datoen, men Johansen sier søndag til NRK at man ikke kan forvente noen store lettelser i nærmeste fremtid. Byrådslederen sier at det fortsatt er høye smittetall og usikkerhet knyttet til smittetallene fra påskeuken. Det er også mange sykehusinnleggelser:

– Derfor kommer vi til å ønske å opprettholde de inngripende tiltakene vi har i noe tid til, selv om vi kommer til å lette opp når det er riktig å gjøre det, sier han til NRK.

Han utelukker samtidig ikke at enkelte regler og anbefalinger kan lettes på allerede til uken:

– De tiltakene vi har nå gjelder til torsdag, så vi skal holde en pressekonferanse onsdag. Der vil vi komme med mer detaljert informasjon om hvilke tiltak vi eventuelt vil lette på hvis situasjonen tillater det, sier Johansen.

Dette lettes først

Han er klar på hvilke regler og forskrifter som er blant de første til å fjernes:

– Noen av de mest inngripende tiltakene rettet mot barn og unge, og det med bare to på besøk er jo noe av det første vi vil lette på når vi ser an utviklingen i løpet av neste uke. Det er det ingen tvil om. Jeg er helt sikker på at Oslos befolkning, som nå har vært flinke og levd med inngripende tiltak siden november, ikke vil ønske å lette opp for at vi skal måtte stramme inn igjen.

Johansen gjentar det samme budskapet på sin egen Facebook-side, der han også er litt i det positive hjørnet:

– Det virker som om tiltakene vi har iverksatt har positiv virkning, og at tallene flater ut og muligens går ned. Det er veldig positivt! skriver byrådslederen.

Lørdag ble det klart at en rekke kommuner i Norge – også flere rundt Oslo – vil få lettelser i reglene til uken, mens andre fikk beskjed om at det strengeste tiltaksnivået (tiltaksnivå A) videreføres inntil videre. Les mer om dette her.

Smittetall

Det siste døgnet er det registrert 128 nye koronasmittede i Oslo. Det er 70 færre enn samme dag i forrige uke.

Sist gang smittetallene i Oslo var så lave var lørdag 6. mars da det ble registrert 129 nye smittede. Smittetallene har falt jevnt og trutt hele denne uken. Fredag ble 205 personer registrert smittet i hovedstaden, torsdag 256, onsdag 292 og på tirsdag var tallet 314.

Les også: Nekter å ta vaksinen – president ber befolkningen om å lytte til forskerne

Smittetallene er høyest i Stovner bydel og lavest i Vestre Aker. På Stovner ligger nå smittetrykket på 973 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Etter Stovner følger Søndre Nordstrand med 922 og Alna med 855 smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

Les også: Krever gjenåpning av sykehjemmene i Oslo: - Mange pårørende er opprørte

I Vestre Aker er smittetrykket på 195 og det er kun registrert én ny smittet person i bydelen det siste døgnet.

Til sammen er 30.902 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.