Gå til sidens hovedinnhold

- Lettere å jukse på eksamen

Frykter at flere eksamensbesvarelser er løst med tilgang til internett.

Nå slår flere ansatte ved videregående alarm. De frykter at eksamensgjennomføringen i det norske skolesystemet bidrar til å utvikle en fuskeskole der ærlighet blir straffet.

- Problemstillingen rundt eksamensjuks må tas tak i. Jeg håper politikere, skoleeiere, ledere, lærere og andre som brenner for skolen kommer på banen. Utviklingen den siste tiden har vært skremmende, sier Asle Klock, IKT-ansvarlig ved Molde videregående skole, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alle hjelpemidler tillatt
At det jukses under eksamen er langt fra noe nytt. Men den pågående digitaliseringen av den norske skolen har gjort at ulovlige hjelpemidler bare er et tastetrykk unna.

– At eksamen teller så mye, gjør nok at fristelsen blir ekstra stor, mener Klock.

På mange prøver og eksamener er alle hjelpemidler lov, med unntak av internett og andre verktøy som tillater kommunikasjon. Til tross for dette, skal likevel eksamensoppgavene hentes og leveres på internett.

Ifølge Opplæringsloven er det skoleeier som har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av eksamen. Å kontrollere at reglene for hjelpemiddelbruk overholdes er et lokalt ansvar.

Ulik praksis
Det er akkurat dette som bekymrer de skoleansatte ANB har vært i kontakt med.

- De forskjellige fylker og skoler har ulik praksis på hvordan man avvikler og kontrollerer eksamen. Hvis signalene om hvordan eksamen gjennomføres hadde vært tydeligere fra Utdanningsdirektoratets side, tror jeg vi kunne ha sikret en bedre og mer rettferdig avslutning på det 13-årige utdanningsløpet, sier IKT-ansvarlig Vegard Fremstad ved Kristen videregående skole Trøndelag.

Wikipedia-topp på eksamen
1. juni var det eksamen i norsk sidemål. Én av oppgavene var å redegjøre for virkemiddel i diktet «Å vere i livet. Tre vers til mor» av Haldis Moren Vesaas.

En liten stikkprøve på Wikipedia beviser ingenting, men viser likevel en markant økning i trafikken på Vesaas-siden denne dagen; 152 personer var innom siden på bokmål, mens det daglige gjennomsnittsbesøket for de andre dagene i juni er 54,7. Tilsvarende tall for Vesaas-siden på nynorsk er 57, mot et gjennomsnitt på 5,25 besøkende.

Enkelt juks med smarttelefon
Noen skoleeiere har investert i digitale loggsystemer, hvor elevenes databruk under eksamen loggføres. Andre velger å stenge av internett under eksamen, mens mange også instruerer eksamensvaktene til å jevnlig kontrollere elevenes skjermbilder for å unngå at elevene kommuniserer via internett.

Men dette varierer altså fra skole til skole.

- Hvor lett er det å jukse?

- Veldig lett. Den enkleste måten er å koble datamaskinen til et mobilt bredbånd. Det er også veldig enkelt å bruke en smarttelefon, som for eksempel ligger i et skap i gangen, for så å koble dataen på internett via den. Alt dette er veldig vanskelig å avsløre, mener Asle Klock.

Han frykter også at noen elever betaler andre for å gjøre eksamensoppgaven for dem på selve eksamensdagen.

- Må tas på alvor
Ifølge Utdanningsdirektoratet finnes det ingen tall på hvor utbredt eksamensfusk i videregående skole er.

- Vi har ingen oversikt om det jukses mer nå enn tidligere, men muligheten internett gir for kommunikasjon og nedlasting av informasjon gir oss nye utfordringer vi må ta på alvor, sier Trine Oskarsen, kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsdirektoratet.

- Er vi i ferd med å utvikle en fuskeskole?

- Vi tar på alvor de utfordringer som elektronisk eksamensgjennomføring gir, og vi vil se på om vi på en enda bedre måte kan støtte skoleeierne med å forhindre juks. Vår oppfatning er ikke at vi er på vei mot en fuskeskole. De fleste elevene er ærlige og redelige. Men vi vil se på hva vi kan bidra med for å hjelpe skolene, medgir Oskarsen. (ANB)

Kommentarer til denne saken