RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lettere justismord for mobbeofre

Personer som har blitt mobbet i barndommen, har lettere for å tilstå i politiavhør til tross for at de ikke har begått en kriminell handling.

En gruppe britiske psykologer hevder i en undersøkelse at en tøff barndom kan føre til at du blir mer godtroende og har lettere for å bli påvirket enn om du har hatt en beskyttet barndom. Årsaken skal være at du da stoler mindre på egen dømmekraft. Jo, tøffere barndom, jo lettere å påvirke.

Utgangspunktet for forskningen var en hypotese om at mennesker med mye motgang kan være mer utsatt for å tilstå falskt i politiavhør. De kunne dermed komme i fare for å bli utsatt for justismord, ifølge Kim Drake, en av psykologene bak undersøkelsen

- Grunnen er at personen har lært ikke å stole på egen vurdering og avgjørelser, fordi de det meste av tiden har inntrykk av at egne valg har medført negative konsekvenser, sier Drake, ifølge forskning.no.

De samme personene kan også vise seg å være mer påvirket av medier og TV-reklame, og foreta valg de ellers ikke ville tatt - for eksempel å unngå å vaksinere barna på grunn av medieoppslag.

Forskerne snakket med 60 personer, som alle hadde hatt vonde opplevelser som mobbing på skolen, foreldreskilsmisse, dødsfall i familien og større sykdommer. Undersøkelsen konkluderer med at 70 prosent av variasjonen til hvor lett disse personene blir påvirket, kunne kobles til ulike grader av vonde opplevelser i livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere