*Nettavisen* Nyheter.

Leverandør bruker slaver i produksjon av ICA-scampi

Foto: Andrea Thiis-Evensen (NTB Scanpix)

En av leverandørene til dagligvarekjeden ICA kobles til slavearbeid i en artikkelserie i den britiske avisen The Guardian.

Ifølge avisen ales scampi – en type sjøkreps eller oppdrettsreker – opp på fôr fanget av trålere som holder arbeidere som slaver. Gjennom den globale leverandøren CP Foods havner så scampien i europeiske og amerikanske matbutikker.

Kommunikasjonssjef Bjørnar Mickelson i ICA Norge opplyser til Aftenposten at én av gruppens leverandører bruker scampi fra CP Foods i ett produkt. Ingen andre norske dagligvarekjeder som avisen har vært i kontakt med, skal føre slike oppdrettsreker fra Thailand.

– Vi er blitt forelagt dokumentasjon på at sertifiseringene rundt CP Foods er i orden. Viser det seg at kravene og sertifiseringene likevel ikke etterleves, er ikke det akseptabelt og er noe vi ser svært alvorlig på. Vi vil umiddelbart følge opp vår leverandør med hensyn til disse påstandene. Det er klart dette er noe vi ser alvorlig på, sier Mickelson.

Ifølge The Guardians undersøkelser blir et stort antall menn kjøpt og solgt som slaver og holdt mot sin vilje på fiskebåter utenfor kysten av Thailand. De får ikke betalt, og tvinges til å jobbe 20 timers skift.

CP Foods innrømmer overfor den britiske avisen at slaveri forekommer blant selskapets leverandører.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag