RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Lidenskapelig Tove Nilsen

Sist oppdatert:
Blant høydepunktene på Oktobers høstliste er en klok bok om kjærlighet.

Da forlaget holdt sin høstlansering onsdag, glimret bestselgerne Linn Ullmann og Anne B. Ragde med sitt fravær. De to har sørget for godt salg for forlaget, men de byr ikke på noe nytt gjennom forlaget i høst.

- Nei, ingenting er planlagt. Ikke som vi kjenner til for neste år heller, sier markedssjef Elisabeth Steen Hansen til TV 2 Nettavisen.

Hun er likevel godt fornøyd med årets planlagte slipp, med ny rekord i antall norske romaner og hele syv diktsamlinger presentert på listen.

Tove Nilsen om kjærlighet

Blant dem er Tove Nilsen med en bok hun ennå ikke har funnet tittel til. En nyseparert kvinnelig forfatter treffer igjen gamlekjæresten sin og opplever en forelskelse hun ikke trodde var mulig. Samtidig følger vi hennes nære forhold til moren og morens død.

- Dette er en vakker og klok bok om kjærlighet. Men som også sier mye om hvordan det oppleves å miste de trygge rammene om tilværelsen.

Hovedpersonens yrke og alder gir assosiasjoner til Tove Nilsen selv. Men, nei, hun har ikke sagt noe om personlige beretninger i boka, får vi vite. Uansett blir det en etterlengtet utgivelse hele tre år siden Nilsens forrige roman, «Kreta-døgn».

Avliver myter om Bjørnson

Boka utkommer tidlig i november, på samme tid som Edvard Hoem utgir en dokumentarisk roman om Bjørnstjerne Bjørnson sin far. Etter planen skulle han skrive om dikteren selv, men oppdaget under arbeidet at den rådende oppfatningen av Peder Bjørnson er ufullstendig og misvisende. I «Faderen. Peder Bjørnson forsvarer seg» tegner han protrett av en uvanlig prest i det nittende århundrede.

DAMMS HØSTSLIPP: Kjendistungt
CAPPELENS HØSTSLIPP: Hemmelig forfatter
ASCHEHOUGS HØSTSLIPP: Politisk jordskjelv
GYLDENDALS HØSTSLIPP: Eliten i krim

Kritikerros og godt salg

Allerede utgitt på Oktober er Torvald Steens oppvekstroman «Vekten av snøkrystaller» som har fått særs rosende kritikker. Både denne og Tore Renbergs mye omtalte dobbeltroman «Farmor har kabel-tv/ Videogutten » kommer til prege bokhøsten, mener Steen Hansen.

- Bokhandlerne er veldig interessert i disse, og vi ser at salget av dem er svært godt, sier hun.

En av landets beste

Stor tro har hun også på Gunnar Wærness sin diktsamling «Hverandres».

- I 1999 fikk han debutantprisen for «Kongesplint », og i 2004 ble han av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival kåret til en Norges ti beste forfattere. Så det er mange som har sett frem til hans tredje utgivelse.

Mer om årets bøker på Oktober her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere