*Nettavisen* Nyheter.

Lider du av syndrom X?

Foto: Crestock

Sjekk symptomene her.

20.01.10 22:47

(SIDE2): Opplever du sukkersug? Har du magefett? Er du kronisk trøtt? Da kan du lide av det såkalte «syndrom X».

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Ifølge Store Norske Leksikon (SNL) er «syndrom X» eller «metabolsk syndrom» en fellesbetegnelse for en samling av risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2, med utspring i økt livvidde og arvelige egenskaper. Faktorene som brukes for å definere syndromet er blant annet økt forhold mellom liv/hoftemål eller økt livvidde, insulinresistens, diabetes type 2 og høyt blodtrykk.

Hva kommer det av?
Metabolsk syndrom har en klar sammenheng med fysisk inaktivitet og livsstil, og tilstandene over er ofte det man betegner som «livsstilssykdommer». Lav fødselsvekt indikerer at sjansen for å utvikle disse er lavere enn ved høy fødselsvekt.

Hvor utbredt er det?
Forekomsten av «syndrom X» er økt kraftig de siste tiårene og er nå i verdenssammenheng en større utfordring for folkehelsen enn underernæring, ifølge SNL. I USA estimerer noen studier at syndromet rammer opp til 25 prosent av befolkningen, det oppgir Wikipedia.

Ifølge Aftonbladet.se kan så mye som halve den svenske befolkningen være bærere av gener som kan lede til overvekt og diabetes.

Flere symptomer samtidige
Ifølge nettstedet opplever ofte personer med denne typen lidelse flere symptomer samtidig. Magefett, høyt blodtrykk og høyt blodsukker kan vise seg hos disse.

- En person med metabolt syndrom får et overskudd av insulin når blodsukkeret stiger, sier den amerikanske ernæringseksperten Diane Kress.

- Det, på sin side, kan gi større fettprosent i blodet og rundt magen – og et voldsomt sukkersug.

Syndrom X
Syndrom X eller metabolsk syndrom er når en person har flere forskjellige tilstander som i kombinasjon gir høy risiko for hjertesykdom. Samlet risiko er høyere enn summen av de enkelte risikofaktorene.

Risikofaktorer
Høyt blodtrykk, overvekt, type 2-diabetes, høyt triglyserid- og kolesterolnivå (fettstoffer) i blodet, for lave verdier av det gode kolesterolet, inaktivitet, høyt alkoholinntak og røyking.

Råd
Tenk kosthold og mosjon i hverdagen. Sjekk hvilke sykdommer som ligger til familien og følg med på egen helse. – Mange av risikofaktorene til syndrom X kan komme snikende, utvikle seg gradvis og er ikke noe vi kan føle på oss.

Kilde: Alliance apotek

Behandling og forebygging
Personer med slike symptomer kan ha nytte av livsstilsendringer som økt fysisk aktivitet og vektreduksjon. Medikamentell behandling for høyt blodtrykk og kolesterol må også vurderes. Ifølge Kress er det karbohydratene som må bort for å skape endringer. Raske karbohydrater setter i gang insulinproduksjonen, og må reduseres eller erstattes for å forebygge livsstilssykdommene.

Langsom energi
Her i Norge er Fedon A. Lindberg en av ernæringsekspertene som har fått sammenhengen mellom insulinproduksjon – og resistens og vektøkning ut til folket. Han er også tilhenger av å redusere inntaket av raske karbohydrater og erstatte dem med matvarer som gir langsom energi og liten blodsukkerstigning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag