Ligger på 200 meters dyp

Foto: Fra rederiets hjemmeside (Fra rederiets hjemmeside)

Mannskapet på «Langeland» er fortsatt ikke funnet.

31.07.09 14:42

Ved seks-tiden fredag morgen ble den svenske Sjöräddningscentralen alarmert om at det norske lasteskipet «Langeland» var i havsnød sør for Koster.

Seks personer er savnet. Besetningen om bord er av ulike nasjonaliteter, men det skal ikke være nordmenn om bord, ifølge Gøteborgs-Posten.

Det er funnet vrakdeler, flytevester og tomme livbåter.

Håpet svinner
Skipper Pål Bustgård er skipper på den norske redningsskøyta «Horn Flyer» som er med i søket. Han er ikke udelt optimistisk med tanke på å finne overlevende.

- Vi er med i søk etter mulig overlevende, men det er en stund siden båten forliste, så vi er ikke udelt optimistiske. Vi søker sør i Kosterfjorden og har plukket opp en del vrakgods. Det dreier seg blant annet om en livvest og en livbøye. Vi har også observert et kjøleskap og en del andre gjenstander i vannet, sier Bustgård til Nettavisen.

Skipperen forteller også at det er krevende vær i området.

- Det er grov sjø og mye vind. Bølgehøyden er vel oppe i mellom fire og seks meter, sier Bustgård.

Tre redningsskøyter og ett marinefartøy søker nå etter overlevende i området.

Rundt klokken 09.30 meldte eieren av skipet, Myklebusthaug Management, at det ikke lenger var håp om å finne skipet.

- Skipet har gått ned, sier daglig leder Tore Myklebusthaug til bt.no.

Det betyr at skipet ligger på 200 meters dyp.

Fant nødpeiler
Rundt klokken 07.00 fredag morgen ble nødpeilesenderen fra båten funnet drivende i sjøen. Dette er en sender som normalt er festet på båten, men som løser seg ut når skipet når et visst dyp.

Dette, og det faktum at redningsmannskapene ikke har sett noe tegn fra de som var ombord, gjør at man ikke er særlig opptimistisk i forhold til å finne overlevende etter forliset.

Fartøyet på 2500 tonn var på reise til Moss og var lastet med stein. Den siste sikre observasjonen av skipet var øst for Ramskär klokka 05.35.

Slagside
Skipet hadde da vært i kontakt med eieren og meldte at de hadde slagside og ville forsøke å bringe fartøyet i le av Koster.

Ved 08.30-tiden kom beskjeden om at fartøyet hadde forlist i sterk vind sør for Kosterøyene, melder Gøteborgs-Posten.

- Det er dårlig vær med vind og regnbyger. Vi søker med et helikopter og fire båter nå, og et kystovervåkingsfly er på vei, sier den svenske Sjöräddningens pressetalsmann til avisa.

Ikke første gang
Dette er ikke første gang skipet lider skipbrudd i Sverige. Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT skal det samme skipet også ha gått på grunn utenfor Landskrona i 2007.

Den gangen skal skipet etter egne opplysninger ha hatt 30 kubikkmeter olje ombord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.