Dødstallene etter russiske angrep på boligområder i Kharkiv onsdag stiger. Fredag opplyser ukrainske myndigheter at 19 personer er bekreftet døde og at letingen i ruinene fortsetter. Et barn er blant de drepte. Politiet tror det ligger ytterligere to personer i ruinene. Det melder Kyiv Independent.

Nyhetsstudio: Få de siste oppdateringene om krigen i Ukraina

Selv om frontlinjen i denne regionen i liten grad har flyttet seg siden mai, er Ukrainas nest største by blant de som opplever det mest kontinuerlige bombardementet siden invasjonen, ifølge situasjonsrapporten fra britisk etterretning fredag.

Store ødeleggelser

Kharkiv ligger rundt 15 kilometer fra frontlinjen og har måttet lide fordi den er innenfor rekkevidde av det meste av russisk artilleri. De russiske luftangrepene har ført til ødeleggelser over store deler av byen. Ifølge britisk etterretning holder de russiske styrkene et relativt lett grep i Kharkiv-sektoren, men forsøker lokale raid og angrep mot ukrainske styrker.

– De russiske styrkene forsøker trolig å tvinge Ukraina til å låse betydelige styrker på denne fronten for å hindre dem i å flytte styrkene til motangrep andre steder, mener britene.

Også flere andre ukrainske byer, som Mykolajiv og Odesa, ble angrepet onsdag. Meldingene kom bare noen timer før FNs generalsekretær António Guterres ankom Ukraina. Torsdag hadde han samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Tyrkias president Recep Recep Tayyip Erdogan i Lviv.

Les også: EU-støtten til Ukraina minker kraftig – Norges bidrag er størst

Fredag besøker Guterres Odesa.

Nye påstander om Zaporizjzja

Samtalene i Lviv handlet om hvordan man kan få slutten på krigen i Ukraina, sikre korneksport og trygge Europas største kjernekraftverk i Zaporizjzja. Samtidig utveksler Russland og Ukraina nye påstander om angrep på kjernekraftverket, melder yhetsbyrået Reuters.

FN-sjef sier han nærer alvorlig bekymring for forholdene rundt atomkraftverket i Zaporizjzja og har bedt om at militært utstyr og personell trekkes bort fra anlegget.

Ukrainas atomenergibyå Enegoatom mener Russland planlegger å gjennomføre en stor provokasjon i området, skriver Sky News.

Torsdag truet Russland med å stenge atomkraftverket dersom ikke Ukraina sluttet å skyte mot det, og de anklaget Ukraina for å iscenesette et falsk russisk angrep mot kraftverket, noe ukrainske myndigheter har avvist.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier Russland driver kjernefysisk utpressing med Zaporizjzja som gissel.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan uttalte etter møtet i Lviv at han, Guterres og Zelenskyj diskuterte hvordan man kan bygge en atmosfære for å starte opp igjen fredssamtalene som brøt sammen i Istanbul i mars.

Zelenskyj avviser fred med Russland uten at Russland trekker sine styrker ut av Ukraina.