RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TV-bilder viser redningsmannskap i ferd med å hente opp døde fra havet.
TV-bilder viser redningsmannskap i ferd med å hente opp døde fra havet. (Reuters)

Lik hentes opp fra sjøen utenfor Indonesia

Sist oppdatert:
Både flyselskapet og indonesiske myndigheter har bekreftet at det er deler av det savnede AirAsia-flyet som er funnet utenfor Borneo. Fortsatt jobbes det med å hente opp omkomne fra sjøen.

– Vi har foreløpig hentet opp tre personer, som er fraktet til marinefartøyet Bung Tom, sier lederen for Indonesias redningstjeneste Bambang Soelistyo tirsdag ettermiddag. Han legger til at de omkomne er to kvinner og én mann.

En pressetalsmann i det indonesiske sjøforsvaret sa tidligere at minst 40 personer er hentet opp. Senere hevdet han at uttalelsen skyldtes en misforståelse.

De første observasjonene av lik ble gjort like før klokken 7.30 norsk tid.

– Vi trodde passasjerene var i live og at de vinket til oss for hjelp. Da vi fløy nærmere, så vi at de var døde, sier løytnant Tri Wibowo, som er om bord på et av flyene i leteoperasjonen, ifølge The Jakarta Post.

Kan ha funnet vraket

Funnene av vrakrester ble gjort i Javasjøen om lag 160 kilometer sørvest for byen Pangkalan Bun på øya Borneo.

– Alle ressurser og alle lete- og redningsmannskaper flyttes nå til funnstedet. Deres oppgave er nå å finne og evakuere alle gjenstander og lik, sier Bambang Soelistyo.

Det er også observert en «flyformet skygge» på havbunnen i området, gjort av et Hercules-fly som deltar i leteaksjonen.

– Gud har velsignet oss i dag, sier han.

Nå skal det søkes med dykkere i havområdet, som er omtrent 25 meter dypt. En flydør og en oksygentank er også fraktet bort for å undersøkes, ifølge en talsmann for sjøforsvaret.

Etterlatte i sorg

Nyhetssendinger med bilder fra leteaksjonen har også nådd flyplassene og krisesentrene der pårørende har samlet seg. Bildene ble tatt imot med stor sorg, og flere slet med å holde seg på beina, ifølge journalister som befinner seg på flyplassen i Surabaya i Indonesia.

– Jeg ber dere om å være sterke, sa Tri Rismaharini, ordfører i Surabaya, da hun møtte de etterlatte.

Tony Fernandes, direktøren for AirAsia, har vært i Indonesia siden flyet forsvant. Han har gitt sine kondolanser via sosiale medier.

«Hjertet mitt er fylt med sorg over det som har skjedd. Jeg kondolerer overfor alle etterlatte på vegne av hele AirAsia», skriver Fernandes på Twitter.

Flere bidrar

I alt 15 båter og 30 fly fra Indonesia, Australia, Malaysia, Singapore, Sør-Korea og USA deltok i leteaksjonen, som foregikk i et område på over 30.000 kvadratkilometer fram til tirsdagens funn. Nå er altså området snevret inn.

AirAsias rute QZ8501 var på vei til Singapore fra Surabaya da det forsvant sporløst 42 minutter etter avgang søndag morgen. Det var 162 mennesker om bord i flyet.


Pårørende til passasjerene ombord i AirAsia flyet er samlet på Juanda flyplass i Surabaya.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere