*Nettavisen* Nyheter.

Liker du disse?

Foto: (Scanpix)

Det bør du, du kommer til å gå i dem når høsten setter inn.

(SIDE2): Vel, kanskje ikke akkurat disse – de er signert Prada og koster noen tusenlapper. Men du kan være sikker på at samtlige rimeligere sko- og kleskjeder kommer til å kopiere nettopp denne skoen.

Se bilder nederst i saken!

Lakk og hæl
Med skikkelig tykk hæl har det foregått en oppspriting av mokasinen. Miccuia Prada har redesignet den preppy lakkskoen du bør se opp for i høst- og vintersesongen.

De lekre, korrekte og komfortable skoene er som skapt for den lille svarte, under jobbdressen eller for å friske opp jeansen. I spreke farger som glinsende turkis, okergult og rødt blir skoene et lekent blikkfang.

Både Prada og Balenciaga viste varianter av mokasinen under moteuken i vinter.

Tenk nerdete, sexy sekretær!

Komfortable loafers
Loafers på engelsk, eller mokasin på norsk, kommer faktisk fra Norge. Eller det var i alle fall her til lands at man begynte å bruke de lave, komfortable skoene som hverdagsskole på 1930-tallet. Et norsk selskap begynte å eksportere skoen ut i Europa, og amerikanere på besøk shoppet med seg skoene hjem, og dermed var det gjort.

Den amerikanske skoprodusenten G.H. Bass & Co. Shoe Company fikk for alvor øynene opp for skoen på 1930-tallet og begynte å lage den. De ga den navnet «Weejuns» – fordi det høres ut som Norwegians... Senere begynte ungdom å putte en penny i skoen, der av navnet penny loafers.

Trendy og korrekt ungdommer på universitetene i USA tok trykket mokasinen til sitt hjertet på 1950- og 1960-tallet, på 1970-tallet var det businessko nummer én på Wall Street, mens bruken fikk sin topp på 1980-tallet, da Michael Jackson brukte dem hele tiden. Gutta i Miami Vice også.

Mokasinen er med andre ord tilbake for fullt – om enn i en litt høyere variant enn før.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

3526

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.