Gå til sidens hovedinnhold

- Likvidering er en bevisst og offentlig politikk

Men nå kan Israel i verste fall oppleve en reorganisering av samfunnet.

Det stormer rundt Israel på alle bauger og kanter. Først fornærmet de amerikanerne ved å kunngjøre ulovlig bosettingsplaner i Øst-Jerusalem under Joe Biden-besøket.

I tillegg har Storbritannia blitt krenket fordi Mossad-agenter tilsynelatende har brukt falske britiske pass da de angivelig drepte Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai 19. januar.

Storbritannia svarte med å utvise en israelsk diplomat tirsdag.

- Dette er jo en blemme. Mossad har ingen tradisjon i moderne tid, som vi vet om, til å gå inn i andre stater og avlive sine motstandere. Men når det gjelder De palestinske områdene, så har de et eget begrep som heter «Targeted Assassination». Det er en bevisst og offentlig politikk som israelerne eksplisitt har brukt for å ta ut ledere i Hamas. Og det er tilsynelatende det de har brukt i Dubai, men saken er likevel annerledes nå fordi de har gjort det i et annet land, sier forsker Hanne Eggen Røislien ved Institutt for Fredsforskning (PRIO) til Nettavisen.

Interne konsekvenser
Mossad-agentene skal også ha misbrukt identitetene til andre europeiske borgere, deriblant tyske og irske statsborgere. Dermed kan flere israelske diplomater risikere motreaksjoner som utvisning i nær fremtid. Men Røislien tror saken først og fremst vil få interne konsekvenser.

- Det får ikke nødvendigvis så store utenrikspolitiske konsekvenser, men dette kan ha innenrikspolitiske konsekvenser. Det israelske forsvaret og israelske etterretningsinstitusjoner er selve ryggraden til Israels sikkerhet. Hele forsvarssystemet er bygget på en doktrine om at Israel skal klare seg alene, mens hos oss er allianser det viktigste vi har. Det gjør Israel mindre sårbare for internasjonal kritikk, sier hun.

- Men de er avhengig av å rekruttere de beste folkene til disse systemene, men vi ser tegn til at rekrutteringen har begynt å dale. I ytterste konsekvens kan det bidra med en reorganisering av samfunnet, sier Røislien.

Les også: Utviser israelsk diplomat etter Dubai-drap
Les også: Britene presser Israel for Dubai-drap

Videre påpeker Røislien at Israel ikke er så opptatt av sitt internasjonale omdømme.

- Israel er ikke så engasjert i sitt omdømme som mange av oss her i Norge tror. At de er bekymret for hva nordmenn mener om dem, er ikke deres hovedanliggende. Men med amerikanerne er det mer alvorlig. Men jeg tror ikke det er så voldsomt alvorlig som alle skal ha det til, sier Røislien.

Kraftig fornærmet
Mange internasjonale aviser beskriver forholdet mellom USA og Israel som at det er på et lavpunkt etter at sistnevnte kunngjorde nye byggeplaner i Øst-Jerusalem. Dette skjedde da USAs visepresident Joe Biden besøkte Midtøsten for å gjenopplive fredssamtalene, men alt falt i grus ettersom palestinerne ikke aksepterer flere bosettere i sine områder.

USA ble kraftig fornærmet og har i samråd med den såkalte Midtøsten-kvartetten, EU, FN, Russland og USA, fordømt Israels bosettingsplaner.

Men kritikken ble tonet ned ved at utenriksminister Hillary Clinton forsikret Israel om at USA fortsatt anså seg selv som en viktig støttespiller.

Men Røislien mener likevel at saken har satt sine spor hos amerikanerne.

- Vi begynner å se konturene av det som kan være et endret forhold mellom disse to landene, der språkbruken ikke er så ubetinget og samlende som før. Men vi ser ikke de store endringene i de praktiske handlingene fordi USA opprettholder den økonomiske støtten til Israel.

Men hun mener USAs retorikk er i ferd med å endres. Dette kan blant annet skyldes USAs utstrakte hånd til den muslimske verden.

- I den etter hvert berømte Kairo-talen strakk Obama ut en hånd til muslimene og hadde et budskap om forsoning. Konsekvensene av det han sier blir i praksis å være mer tydelig overfor Israel, og at han må tone ned støtten til Israel, sier hun.

Stille etter Netanyahu-møte
Det hvite hus nektet å arrangere en pressekonferanse etter møtet mellom president Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu tirsdag kveld.

Et av hovedtemaene under møtet var trolig Israels omstridte bosettingsplaner i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Under USA-besøket har Netanyahu advart om at han vil blokkere fredssamtalene i ett år dersom De palestinske selvstyremyndighetene ikke godtar byggeplanene i Øst-Jerusalem.

- Dette kan utsette fredsforhandlingene i ett år, sa Netanyahu under et møte med amerikanske kongressmedlemmer.

I forkant av møtet mellom Obama og Netanyahu var det et lite håp om at Israel ville forsikre USA om at de skulle moderere bosettingsplanene i Øst-Jerusalem.

Men sent tirsdag kveld meldte israelske medier at myndighetene hadde nettopp godkjent nye planer om å bygge 20 leiligheter i et tidligere palestinsk hotell i Øst-Jerusalem.

Israel har sagt at møtet var preget av en god atmosfære. Men USA har så langt ikke omtalt møtet med ett ord.

500.000 jøder bor i mer en 100 bosettinger som er oppført siden Israels okkupasjon av Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967. Bosettingen er ansett som illegal under internasjonal lov, noe Israel benekter.

Kilder: Haaretz, The Times, BBC.