RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FENGSLET: Lille Wahaj Ali (2) har sittet fengslet i ti uker sammen med mor og far.
FENGSLET: Lille Wahaj Ali (2) har sittet fengslet i ti uker sammen med mor og far. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Mediehuset Nettavisen)

Lille Wahaj Ali (2) har vært fengslet i Norge i ti uker

Sist oppdatert:
- Ingen andre barn i Norge har vært fengslet så lenge, sier forsvareren. Nå må gutten sitte to uker til.

Toåringen sitter innesperret sammen med mor og far bak høye gjerder og låste dører på Trandum utlendingsinternat.

Der har de vært i ti uker.

- Så vidt meg bekjent har ingen barnefamilier vært i nærheten av å sitte så lenge fengslet, sier advokatfullmektig Simen Skjønsberg i Advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co til Nettavisen.


Familien Ali ble fengslet i to nye uker onsdag. Politiet begjærte fire.

- Trandum er et fengsel, og det er ytterst spesielt at de oppbevarer barn der, fortsetter han.

Etterlyser andre løsninger

Advokaten understreker at han ikke tviler på at Trandum prøver å legge forholdene til rette for den lille afghanske familien.

- Men dette handler om en frihetsberøving. De møter låste dører om natten og begrenset adgang til friluft. Det er ikke uvanlig at det er barnefamilier på Trandum, men det er kun for noen få dager, sier han.

Skjønsberg forteller at den første fengslingen ble anket. Spørsmålet som ble reist var om det var hjemmel for å fengsle et barn - og om det var forholdsmessig med en slik fengsling.

- Lagmannsretten kom til at det var en åpning i utlendingsloven for at et barn kan fengsles sammen med sine foreldre. Det ble sett på som et forholdsmessig inngrep og «tvingende nødvendig», sier fullmektig Skjønsberg.

- Nå har barnet vært så lenge på Trandum at det kan ikke være den eneste løsningen i denne saken, fortsetter han.

- Barn skal ikke fengsles

Ifølge forsvareren skal politiet ha prøvd å ordne det praktiske vedrørende en uttransportering av familien.

OPPGITT: Advokatfullmektig Simen Skjønsberg finner få saker med paralleller til den lille familien som nå har vært fengslet i ti uker.

- Så vidt jeg kan se vil det ta tid. Familien må aksepteres som afghanske borgere i Afghanistan. Den prosessen har foreldrene så langt ikke medvirket til. Internering av barn på Trandum skal kun brukes når alt er lagt til rette for en uttransport innen kort tid, sier Skjønberg.

Han forteller at foreldrene frykter en uttransport. De mener de står i fare ved en retur til Afghanistan.

- I denne saken ligger ikke forholdene til rette for en rask uttransport. Barnas beste må derfor gå foran. Den klare hovedregelen er at barn ikke skal i fengsles, sier han.

- Får ikke møte andre barn

For familien er valgene vanskelige. Det står mellom et opphold på Trandum og en retur til et land de frykter.

- Det ville vært tilstrekkelig med en meldeplikt overfor politiet. Det er den løsningen man nå må se på ettersom det har gått så lang tid.

Fakta: - Har ikke fulgt barnekonvensjonen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Advokatfullmektig Simen Skjønsberg viser til utlendingslovens forarbeider hvor departementet skrev følgende vedrørende hensynet til barnet ved pågripelse fengsling:

«Det bemerkes for øvrig at familier med barn nesten utelukkende pågripes i tilfeller hvor det ligger til rette for rask uttransportering. Dersom det viser seg at uttransportering ikke kan skje dagen etter pågripelse, blir familien nesten alltid sluppet fra Trandum fremfor at det bes om fengslingskjennelse fra retten»

Han viser også til Barnekonvensjonen artikkel 37:

«Intet barn ulovlig eller vilkårlig berøves sin frihet. Pågripelse, frihetsberøvelse eller fengsling av et barn skal skje på lovlig måte og skal bare benyttes som en siste utvei og for et kortest mulig tidsrom,»

- Jeg har store problemer med å se at lovgivers forutsetninger og barnekonvensjonen er fulgt i dette tilfellet når familien nå har fått fire fengslingskjennelser, og politiet ber om en femte, sier han.

Han forteller at familien har samtykket til meldeplikt, og at de vil holde seg tilgjengelig for norske myndigheter. Han legger til at de tre oppholdt seg på et mottak før de ble pågrepet.

- Er det ikke fare for at de kan stikke av dersom de bli løslatt?

- Den risikoen må vike når man skal tenke på barnets beste, særlig etter så lang tid, sier han.

- Hvordan har familien det nå?

- De har det tungt på flere måter. De har det tungt fordi de har et barn som er frarøvet muligheten fra å være med andre barn, og de er veldig bekymret for hva som skjer med barnet dersom de blir uttransportert, forteller advokaten.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Familien får oppfølging av barnevernet som har konkludert med at barnet har det best hos foreldrene.

- Men barnevernet setter ikke noe godkjentstempel på oppholdet, sier han.

- Ikke et fengsel

Politiadvokat Kristel Høgslett i Politiets utlendingsenhet understreker at Trandum utlendingsinternatet ikke er et fengsel hvor personer soner en straff.

- Formålet med internatet er å undersøke identitet og å sikre uttransporter fra Norge. For å sørge for at barnefamilier både holdes skjermet og ikke splittes, har utlendingsinternatet en egen familieavdeling med familierom, sier hun til Nettavisen.

Høgslett forteller at barnefamilier får styre dagen sin selv på utlendingsinternatet så langt det er mulig.

- Personer på utlendingsinternatet har krav på å være ute en time sammenhengende hver dag. I saker med barn ønsker Politiets utlendingsenhet  å være fleksible, og lar familier gå ut når de ønsker, men da for kortere perioder enn en hel time. Om natten blir familier låst inne på et familierom som blant annet har eget bad, fortsetter hun.

Politiadvokaten bekrefter at Politiet har løpende kontakt med Ullensaker barnevernstjeneste.

- Sammen vurderer vi fortløpende andre alternativer. Barnevernet mener fortsatt at det beste for barnet er å være på utlendingsinternatet sammen med foreldrene, sier hun.

Kunne være løst tidligere

Foreldrene skal tidligere innrømmet at de er borgere av Afghanistan, ifølge Høgslett.

- Men når vi forsøker å skaffe dem afghanske reisedokumenter, så nekter de å samarbeide med politiet. Det i seg selv understreker den sterke unndragelsesfaren i saken, og dette er hovedårsaken til at vi begjærer foreldrene fengslet på utlendingsinternatet i påvente av at vi skal få utstedt afghanske reisedokumenter til dem, sier hun.

- Har dere vurdert andre alternativer?

- Nesten daglig. Jo lengre tid som går, jo viktigere er det for PU å se etter andre alternative løsninger. Hvis familien hadde samarbeidet aktivt med politiet om en retur til Afghanistan, hadde det det vært mindre grunn for å holde dem fengslet på utlendingsinternatet, sier politiadvokaten.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere