Gå til sidens hovedinnhold

Lily Bandehy hedret for sin innsats for frihet og likeverd

Født Fri-prisen 2019 går til Nettavisen-kommentator, forfatter og bestemor Lily Bandehy.

Født Fri prisen 2019 går til Nettavisen-kommentator, forfatter og bestemor Lily Bandehy som kom til Norge som flyktning fra Iran.

Bandehy har vært politisk aktiv siden hun var ti år gammel og ble kastet ut av et klasserom i Iran. I Norge var hun en av grunnleggerne av organisasjonen LIM og Ex-muslims of Norway. Hun er ikke lenger tilknyttet noen organisasjonon, men er aktiv som frilanser og forfatter - blant annet i Nettavisen.

Les også

Kan alle bli norske?

«Født Fri er en ung stiftelse, men kampen for frihet og likestilling er gammel. Vi representerer en ny måte å forene kampen mot æres- og skamkulturen på», står det i en pressemelding fra Født Fri.

Bestemødrene

I fjor fikk bestemor Azra Gilani fra Pakistan prisen, i år får bestemor Lily Bandehy fra Iran Født Fri-prisen.

Les også

Islamkritiker Lily Bandehy: - De sier jeg er elskerinnen til Breivik

Felles for begge prisvinnerne er at de står skulder ved skulder med neste generasjon og kjemper for deres rettigheter som likestilte borgere i Norge.

«Lily Bandehy får prisen for sine bøker. Bøkene hun skriver er ikke i nærheten av de sterke reaksjoner hun har skapt gjennom sosiale medier og noen av sine kronikker. Bøkene fortjener oppmerksomhet forbi støyen, forfatterskapet til vår første generasjon med innvandrere og historiene de forteller, er en viktig del av moderne norsk litteraturhistorie. Bøkene er nydelige, reflekterende litterære verk som gir stemme til persisk kultur, til identitetsreiser og til menneskerettigheter. Vi anbefaler alle å lese dem», skriver Født Fri som en av grunnene til at prisen tilfalt Bandehy.

Ved sønnens side

Hun får også prisen for å ha stått last og brast ved sin sønns side i hans mange opp- og nedturer som åpen homofil.

Les også

Mennesker må alltid gå foran religion

- Jeg kritiserer kritikkverdige forhold i religion som menneskesyn, synet på homofile, barneekteskap, bigami, tildekning, steining og straffemetoder som å kutte av hender. Det er den politiske ideologien til islam jeg kritiserer, ikke menneskene. Jeg er ikke imot muslimer. Jeg skriver fra min kjærlighet til mennesker, min kjærlighet til frie mennesker, sier Lily Bandehy.

Kommentarer til denne saken