- Forliket er jeg veldig fornøyd med. Det har vært røffe dager, men jeg er stolt av det vi gjorde, sier Line Andersen til NTB etter å ha inngått forlik fredag.

Her kan du høre Line Andersen om forliket. Artikkel fortsetter under videovindu.

NTB traff henne på vei ut av advokatkontoret Thommessen rett etter at hun hadde inngått forlik med NRK i den opprivende konflikten som har vært ført for Oslo tingrett.

Andersen var tydelig lettet og glad, og sa at hun nå skulle ha det gøy og dra hjem for å se «Sommerhytta» på TV 2.

– For nå har det ikke vært så gøy på lenge, sa Andersen, som dro av gårde på en elsparkesykkel i solskinnet.

1,9 millioner

NRK skriver at avtalen innebærer at Andersen slutter i NRK. Hun får et sluttvederlag som blant annet inkluderer en årslønn. Sluttvederlaget er på omtrent 1.150.000 kroner. I tillegg betaler NRK 750.000 kroner av Andersens saksomkostninger. Totalt får Andersen 1,9 millioner kroner.

Hør NRKs Vibeke Fürst Haugen utenfor Oslo tinghus etter at det ble inngått forlik mellom Line Andersen og arbeidsgiver NRK. Artikkel fortsetter under videovindu.

Meldingen kom like før klokken 14 fredag. Da hadde partene forhandlet gjennom hele dagen.

– Etter det vi har fått opplyst utgjør dette godt under halvparten av Lines saksomkostninger, sier direktør Vibeke Fürst Haugen i Marienlystdivisjonen i NRK.

– Vi har forsøkt å finne en løsning med Line Andersen helt siden møtet i sjakkredaksjonen i 2019. Det var viktig og nødvendig og få satt et punktum nå. Vi er glade for å ha funnet en løsning. Nå er vårt fokus å ta vare på våre folk i Sporten, sier Haugen.

– Det har vært en kostnad for folk. Nå skal vi ta vare på folk i Sporten og ser alle frem til å lage et best mulig tilbud for publikum, sier sportsredaktør Egil Sundvor i NRK.

På overtid

Starten av rettsforhandlingene ble fredag først utsatt til klokka 10 og deretter til klokka 11. Oslo tingrett opplyser at saken er utsatt etter ønske fra partene, og deretter klokka 12. Deretter var det taust før nyhetene om forlik kom klokka 13.55.

Etter planen skulle partene fredag levere sluttinnlegg i hovedforhandling, men torsdag begynte partene å forhandle om et forlik. Det skjedde etter oppfordring fra Oslo tingrett.

Les egen sak: Oslo tingrett ber NRK og Line Andersen om å bli enige utenfor domstolen

Forhandlingene skal ha startet torsdag ettermiddag og fortsatte altså utover fredagen. NRKs team holdt til i Oslo tingrett, mens Line Andersen og hennes advokater bruke lokalene til advokatfirmaet Thommessen.

Les Line Andersens forklaringer i retten: - Man gjør mange feil når man er en storkjefta jente og - Det verste er at jeg rekker å tenke «det må jeg ikke si». Så gjorde jeg det likevel og - Jeg sparker mer oppover enn nedover

Sporsredaktør Egil Sundvor om Line Andersen: Line Andersens «erkefiende» skrøt henne opp i skyene

Kollegene om Line Andersen: Lines nærmeste sjef: - Det er helt ubegripelig at vi står her

Ba partene komme til enighet

Torsdag ettermiddag var altså tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic tydelig på at en dom i Oslo tingrett ikke ville løse arbeidskonflikten i NRK.

Hun sa at selv om Oslo tingrett skulle komme med en avgjørelse, så vil ikke den bedre arbeidsmiljøet i NRK. Hun advarte også mot at en avgjørelse fort blir anket av den tapende part, og at konflikten dermed fortsetter i rettssystemet uten å få en løsning.

Les egen sak: Oslo tingrett ber NRK og Line Andersen om å bli enige utenfor domstolen

Hun ba partene på det sterkeste om å finne en løsning utenfor retten. Det ble forsøkt torsdag kveld, uten å lykkes.

Line Andersen saksøkte NRK fordi hun mener hun har blitt ugyldig sagt opp fra sin jobb som programleder i NRK Sport. Hun skal i dag få opplæring i nyhetsformidling på nett og mobil. NRK avviser mener at de har rett til å omplassere Andersen, og at det var helt nødvendig for å ta vare på det psykososiale arbeidsmiljøet i NRK Sport.

- Retten kan ikke gjøre noe med arbeidsforholdet i sporten. Det er usikkert for retten hva et slikt stempel vil gjøre for den videre prosessen med arbeidsmiljøet, sa hun.

- Helt ko-ko

Flere kolleger, også de som kritiserte Line Andersens væremåte, mente det var ubegripelig at arbeidskonflikten havnet i Oslo tingrett.

- Jeg har lyst å si at det er helt ubegripelig at vi står her. Jeg har kjent Line halve livet og tenkt at vi skulle finne løsning så vi kunne jobbe sammen igjen, sa redaksjonssjef Thorbjørn Sarre-Jensen da han vitnet i retten torsdag.

Andersens kollega, Ole Rolfsrud sa: - Jeg synes det er helt ko-ko at vi står her.

Les egen sak: Lines nærmeste sjef: - Det er helt ubegripelig at vi står her

Berit Rekaa (60), som har vært tillitsvalgt i NRK i en årrekke, sa at det vanlige i slike konflikter er å snakke om problemene og gå videre.

Les egen sak: - Jeg kjenner ikke igjen mitt NRK i denne saken