OSLO (Nettavisen): - Vi er i en alvorlig situasjon nå. Vi har foreslått ytterligere innstramminger og kontaktreduserende tiltak, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet til Nettavisen mandag.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at det blir innstramminger og har kalt inn til pressekonferanse i dag, mandag 13. desember klokka 20.00.

Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) sier til VG at kommunene har fått varsel om inngripende tiltak.

- Vi ønsker å bremse dette mest mulig, så vi flater ut kurven. Vi ønsker ikke å se et så høyt antall innleggelser som framskrivningene nå peker på, sier Vold og viser til den siste risikorapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI).

- Den peker på en ganske negativ og bratt utvikling. Det vil vi prøve å forhindre, sier Vold.

I et foreløpig scenario beregner FHI at det om tre uker kan bli opp mot 90.000 og 300.000 smittetilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

Rekordhøyt antall covid-innlagte

Mandag forteller Helsedirektoratet om ny rekord i antallet covid-pasienter på norske sykehus. Antallet er 358, 27 flere enn søndag. 109 er innlagt på intensivavdeling, som er tre flere enn søndag. Til sammen 62 pasienter får respiratorbehandling. Det er fire flere enn dagen før, opplyser Helsedirektoratet.

Les også: Ny rekord for koronapasienter innlagt på sykehus

Danmark fremskynder 3. dose

Danmark varslet mandag at de gir gass i vaksinasjonsprogrammet og fremskynder 3. vaksinedose til alle over 40 år med det samme. Bakgrunnen er den raske spredningen av omikron-varianten.

- Vi står i en alvorlig situasjon på grunn av den nye og mer smittsomme varianten. Vi har heldigvis allerede revaksinert den eldste del av befolkningen, og nå fremskynder vi alle over 40 år, så de får 3. dose etter 4,5 måned. På den måten kan vi gå inn i vinteren med en bedre beskyttelse av dem som har økt risiko for alvorlig forløp, og en økt immunitet i befolkningen, sier Søren Brostrøm, direktør i Sundhendsstyrelsen.

- Få opp tempoet

- Dette er et viktig felt der det også jobbes mye i Norge. Vi ser også på hvordan vi kan få opp tempoet i vaksinasjonen, sier Line Vold til Nettavisen.

- Vi har ikke som mål å vaksinere like mange som Danmark før jul, men vi har håp om å få opp tempoet ytterligere, sier Vold.

Ifølge VG vurderer myndighetene nå å gire opp vaksineringen etter dansk mønster og vil trekke veksler på Forsvaret og apotekene.

- Forslagene våre er sendt til regjeringen, sier Vold til Nettavisen.

Møter med kommunene

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har sittet i møte med kommunene og flere faginstanser mandag formiddag, ifølge VG og Dagbladet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at koronatiltakene må strammes inn på nytt.

- Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sier statsministeren til NTB.

Les også: Skolene i Bergen kan selv bestemme om de tar tidlig juleferie

- En bølge med mange syke

Folkehelseinstituttet betegner i risikovurderingen mandag koronasituasjonen som stadig mer alvorlig. Antallet koronatilfeller øker raskt og etterfølges av økt antall innleggelser.

- Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær, skriver FHI.

I en modellering av smittesituasjonen beregner FHI at det om tre uker kan bli opp mot 90.000 og 300.000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

- Omikronvarianten er i ferd med å etablere seg i Norge og vil om kort tid bli dominerende. Dette vil gi betydelig økt smittespredning, skriver FHI.

Selv om omikronvarianten skulle gi mindre alvorlig sykdom hos den enkelte, vil den store spredningen likevel føre til betydelig flere innleggelser enn i dag, ifølge instituttet.

- Det haster med å bremse covid-19-epidemien med betydelige tiltak slik at ikke omikronvarianten forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten. Formålet er å redusere og flate ut denne bølgen, opplyser FHI.

Les også: FHI i ny risikovurdering: Venter betydelig økt smittespredning

- Betydelig mer smittsom

- Vi har fått styrket kunnskap om at omikronvarianten er betydelig mer smittsom enn deltavarianten. I tillegg samles det stadig mer kunnskap om alvorlighetsgrad. Her er det for tidlig å konkludere om denne varianten gir mildere sykdom enn deltavarianten, sier Line Vold til Nettavisen.

- Vi ser også på vaksineeffekt. Det er indikasjoner på at denne varianten omgår immunitet i noen grad, men at vaksine likevel gir er god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Det viktigste vi gjør nå er derfor å takke ja til vaksine når vi får tilbud om det, sier Vold.

Video: - Det viktigste nå er å takke ja til vaksine


Dette er hovedpunktene i risikovurderingen 13. desember 2021

  • Situasjonen er stadig mer alvorlig. Antallet påviste tilfeller av SARS-CoV-2-infeksjon øker raskt og etterfølges av en økning av innleggelser.
  • Sykehus, sykehjem, fastleger og legevakter opplever stadig økende belastning som følge av syke pasienter, økt sykefravær blant helsepersonellet og mindre tilgang på vikarer fra utlandet.
  • Omikronvarianten er i ferd med å etablere seg i Norge og vil om kort tid bli dominerende. Dette vil gi betydelig økt smittespredning.
  • Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær. Selv om omikronvarianten skulle gi mindre alvorlig sykdom hos den enkelte, vil den store spredningen likevel føre til betydelig flere innleggelser enn i dag. I et foreløpig scenario beregner vi at det om tre uker kan bli opp mot 90.000 og 300.000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig. Det kan i tillegg komme en influensaepidemi fra slutten av desember eller i januar, men denne kan bli bremset av tiltakene mot koronaepidemien.
  • Det haster med å bremse covid-19-epidemien med betydelige tiltak slik at ikke omikronvarianten forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten. Formålet er å redusere og flate ut denne bølgen.
  • Vaksinasjon reduserer risikoen for alvorlig forløp også med omikronvarianten selv om beskyttelsen mot å bli smittet er redusert.
  • Manglende handling nå kan gi store negative effekter for samfunnet, ikke bare for helsetjenestene i sykehus og kommuner.
  • Høyt sykefravær vil ramme mange sektorer. Helsetjenesten og andre sektorer må gå gjennom sine kontinuitetsplaner.