Gå til sidens hovedinnhold

Line Vold i FHI: - Sannsynlig at variant Delta etter hvert blir dominerende i Norge

FHI tror den indiske virusvarianten (Delta) snart vil utkonkurrere den engelske.

OSLO (Nettavisen): Så langt er den indiske varianten av koronaviruset (B.1.617.2), som WHO nå omtaler som Delta, påvist i 55 prøvesvar i Norge. Folkehelseinstituttet (FHI) tror dette bare er begynnelsen og at den indiske varianten etterhvert vil utkonkurrere den engelske virusvarianten (Alfa), som nå dominerer i Norge.

Les også: WHO dropper landsnavn i omtale av virusvarianter

- Vil dukke opp flere steder

- Vi vurderer det som sannsynlig at variant Delta vil spre seg i Norge og etter hvert bli dominerende, og vi forventer at den vil dukke opp flere steder i landet nå i tiden fremover, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i et epostsvar til Nettavisen tirsdag.

Påvist i Oslo og Viken

Fredag viste en FHI-oversikt 40 påviste tilfeller av virusvarianten B.1.617.2 i Norge. Tirsdag er tallet 55, og de siste tilfellene er fra Oslo og Viken, opplyser Vold. Asker kommune meldte søndag om to tilfeller med sannsynlig indisk virusvariant.

Samtidig står Trondheim kommune midt i et krevende lokalt utbrudd og sier de mistenker den indiske virusvarianten. Sekvenseringen av Trondheim-prøvene pågår, og prøvesvarene er ikke klare ennå, men er ventet i løpet av få dager.

Mandag vedtok formannskapet i Trondheim en omfattende nedstenging.

- Kjære trondhjemmere, det er alvor nå, sa ordfører Rita Ottervik på en pressekonferanse.

Les også: 16 nye smittede i Trondheim

Følger situasjonen nøye

Line Vold sier FHI tror det skal være mulig å holde epidemien under kontroll, selv om den nye virusvarianten nå gjør sitt inntog.

- Vi regner fortsatt med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig, men vi følger situasjonen nøye. Utfra den informasjonen vi har tilgjengelig, så er det per nå ikke holdepunkter for at Delta gir mer alvorlig sykdom, og vi vurderer at vaksinasjon beskytter litt mindre mot vanlig sykdom forårsaket av variant Delta, men neppe mindre mot alvorlig sykdom, sier Vold.

I et notat publisert 28. mai om den indiske virusvarianten skriver FHI at «Dersom variant B.1.617.2 først er kommet inn i landet, kan det trolig bli vanskelig å hindre at den etter hvert blir dominerende. Erfaringen fra England så langt er at denne varianten er i ferd med å utkonkurrere den dominerende varianten B.1.1.7».

Ny pressekonferanse onsdag

Line Vold deltar på en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag 2. juni klokka 13.30 sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie og helsedirektør Bjørn Guldvog. Se sendingen direkte i videovindu:

Les også

Hammerfest: Frykter at smitten skal spre seg til omsorgssenteret