RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Linnea fikk overdose på legevakta

Foto: LISBETH ANDRESEN (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
På sin egen dåpsdag endte lille Linnea på Ahus. Hostemedisinen hun hadde fått inneholdt morfin.

Dåpsdagen til lille Linnea ble ikke som foreldrene Tim og Christine Angell hadde håpet på. En feil på legevakta gjorde at den tre måneder gamle jenta deres fikk en altfor stor dose morfinbasert hostesaft.

– Jeg reagerte da legen sa at medisinen inneholdt morfin, med tanke på at hun er så liten, men samtidig så stoler jeg på legen, sier Christine Angell til Rb.no.

Medisinen datteren fikk var Solvipect comp., som inneholder etylmorfin og ikke skal gis til barn under 5 år.

Likevel var det dette legen skrev ut resept på, med en anbefalt dose på 2 ml, noe som ifølge pakningsvedlegget tilsvarer en dose til et barn på 5 til 10 år.

– Skulle aldri fått den
Det var etter flere dager med slimhoste Christine og datteren oppsøkte Jessheim legevakt den 5. august, samme dag som jenta skulle døpes. Christine var usikker på om datteren kunne få hostesaft fordi hun var så liten og ville høre med legen.

Vakthavende lege undersøkte babyen og skrev ut en resept på Solvipect comp. og moren fikk beskjed om at 2 ml ville være egnet dose for et spedbarn.

Sin egen dåp sov jenta seg gjennom, men det var da foreldrene ikke fikk kontakt med datteren at de virkelig begynte å bekymre seg. Da hun ikke ble bedre, oppsøkte de legevakten på nytt.

– Det første legen sa da var at de beklaget så mye, og at hun aldri skulle fått den medisinen, sier Tim Angell.

Legen, som ikke var den samme som skrev ut resepten, ga den lille babyen et antiopiat som fungerer som en motgift til morfinoverdose. Deretter ble familien sendt til Ahus med ambulanse.

Redd for ettervirkninger
– Legene på sykehuset hadde ikke vært borti at et så lite barn hadde fått i seg så store mengder morfin, sier Tim Angell og forteller at giftsentralen også ble oppringt. De hadde heller ikke stor erfaring med så unge barn med denne typen forgiftning.

I dag er Linnea frisk, og trolig vil hun ikke få noen skader etter feilmedisineringen, men foreldrene vet det ikke sikkert.

– Det er det som er den store bekymringen. De sier at det ikke skal ha noen konsekvens, men pasientombudet har bedt oss om å følge med. Det viktigste for oss er at hun forblir frisk, sier faren.

Klaget inn legevakten
I etterkant av hendelsen har både Jessheim legevakt og den aktuelle legen bedt om unnskyldning.

Etter råd de fikk både på Ahus og legevakten har Angell-familien likevel valgt å klage inn hendelsen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Der har de klaget både på legen og legevakten.

– I tillegg til at legen skrev ut feil medisin så fikk vi den også utlevert på legevakten, så at sykepleieren heller ikke klarte å oppdage feilmedisineringen har vi klaget inn, sier Tim Angell.

Skylder på feiltrykk
I sitt tilsvar på klagen til Fylkesmannen skriver den aktuelle legen at han ikke var i form den aktuelle dagen.

Samtidig mener han at det er et feilklikk på dataen som er skyld i at det ble skrevet ut det morfinbaserte medikamentet Solvipect comp. i stedet for Solvipect mikstur som ikke inneholder morfin.

«Dessverre ble resepten skrevet via datamaskin og ikke manuelt. På datamaskin får man en lang rekke av medisiner som har samme navn. Man klikker da på den utvalgte. Jeg klikket på Solvipect mikstur. Men dog viser det seg at det er klikket på Solvipect comp.», skriver han i sitt svar.

Han mener også at dersom medisinen hadde blitt hentet ut på et apotek i stedet for på legevakten, ville en farmasøyt reagert.

«Dette er en systemfeil. Denne feilen ville normalt sett ville bli oppdaget av apoteket. Tastefeil kan hvem som helst gjøre og det er derfor vi har farmasøyt til å dobbeltkontrollere oss.»

Les flere saker fra Romerikes Blad

– Bortforklarer
I tillegg til legen har også sykepleieren som behandlet resepten gitt sin forklaring. Hun beklager på det sterkeste det som har skjedd og skriver at hun burde ha dobbeltsjekket resepten.

Svarene de har fått ha gitt Tim og Christine Angell delte følelser. De er glad for at legevakten og sykepleieren unnskylder seg, men reagerer på legens forklaring.

– Han prøver å bortforklare det som har skjedd og unnskylder seg. Til meg sa han at det var morfin i medisinen hun fikk, og da må han ha vært klar over at han ga henne Solvipect comp, sier Christine Angell.

– Det er trist og leit
Kommuneoverlege Unni-Berit Schjervheim i Ullensaker beklager på det sterkeste det som skjedde med Linnea på legevakten.

– Det er alltid trist og leit når det skjer feil i pasientbehandlingen, og jeg har en dyp medfølelse med denne familien som har opplevd dette, sier hun.

Kommuneoverlegen vil ikke kommentere detaljene i saken, eller eventuelle konsekvenser dette vil få.

– Saken er sendt til Fylkesmannen, og vi vil forholde oss til resultatet av saksbehandlingen når den foreligger, sier Schjervheim.

Kommuneoverlegen har forståelse for at Angell-familien føler en uro og mistro til legevakten etter opplevelsen, men beroliger med at det skal være trygt å oppsøke legevakten.

– Ingen mennesker eller systemer er feilfrie dessverre, men vi jobber daglig med sikkerhet og god kvalitet på våre tjenester, for at slike ting ikke skal skje, sier hun.

Les flere saker fra Romerikes Blad

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere