RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lippestad: - Borgerkrig er ikke vrangforestilling

Oslo (NTB): Oppfatningen om at det pågår en borgerkrig mellom islam og den vestlige verden er vanlig i det høyreekstreme miljøet, og ikke uttrykk for en vrangforestilling, argumenterte advokat Geir Lippestad i prosedyren.

Forsvareren gikk løs på noe av det som er kjernen i psykiatrivurderingen, nemlig om Anders Behring Breivik har vært under vrangforestillinger. Er det egentlig uttrykk for en virkelighetsbrist når Breivik mener han er del av en borgerkrig? Og hva mener han egentlig med begrepet? Lippestad gjorde det klart at klienten aldri har gitt uttrykk for å ha sett konkrete krigshandlinger, som fly i lufta, soldater på bakken eller stridsvogner i gatene.

- Han har forklart til politiet at han ser på det som lavintensiv jihad, en demografisk krigføring, sa Lippestad.

Dette er oppfatninger som deles av svært mange i de høyreekstreme miljøene, og noe retten har hørt i en rekke vitnemål gjennom saken, påpekte forsvareren. Også en rekke ekspertvitner kunne bekrefte at dette er en gjengs tenkemåte.

Lippestad stilte seg spørrende til at den første psykiatrierklæringen ikke hadde tatt hensyn til dette.

- Det som er mest spesielt er at etter bevisføringen har de ikke modifisert seg i noe grad. Ikke sagt at: Jo, her har vi fått informasjon som setter begrepet krig i et annet lys enn det først gjorde, sa Lippestad. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere