RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lippestad: - Slik Breivik trodde

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
Den 310 sider lange sakkyndigrapporten er klar.

Konklusjonen i rapporten fra psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen er at Anders Behring Breivik (33) ikke var psykotisk da han begikk terrorhandlingene 22. juli og at han er strafferettslig tilregnelig. Det er det motsatte av hva Torgeir Husby og Synne Sørheim kom til i november.

Les pressemeldingen om sakkyndigrapporten her

- Vi har funnet at tiltalte ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet. Vi har ikke anledning til å kommentere innholdet nærmere. Det er taushetsbelagt. Det er nå opp til retten å vurdere konklusjonen videre. Den rettsmedisinske kommisjonen skal vurdere kvaliteten på rapporten, sa psykiaterne på en pressekonferanse.

- Det var det jeg trodde
Breivik kommer nok til å si: «Det var det jeg trodde», sier forsvarer Geir Lippestad om at klienten er vurdert som tilregnelig av de nye sakkyndige i saken.

- Dette er i tråd med Breiviks ønske, og det blir et viktig bevismiddel i retten for å oppnå å få ham dømt tilregnelig, sier Lippestad til NTB.

Lippestad og de tre medforsvarerne hentet sine eksemplarer av sakkyndigrapporten ved 11.30-tiden.

Forsvarerne vil møte pressen utenfor Ila fengsel klokken 14.

- Så sikre som vi kan være
De to psykiaterne ville ikke utdype at de har kommet til stikk motsatt konklusjon av den første rapporten.

- Vi konstaterer at vi har en annen oppfatning, sier de to.

På spørsmål om hvor sikre de er i sin konklusjon, svarte Aspaas og Tørrisen dette:

- Vi er så sikre som vi kan være med de metodene vi har. Det innebærer skjønn. Nå skal retten vurdere dette. Det ligger en generell usikkerhet i de metodene vi bruker, sier de.

- Ikke psykotisk på handlingstidspunktet, er altså konklusjonen i rapporten.

- Ingen alvorlig psykisk lidelse
I rapporten vurderes tiltalte som ikke psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli. Det betyr at han regnes som strafferettslig tilregnelig.

Han har ifølge rapporten ikke en alvorlig psykisk lidelse. Han var verken psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet da han begikk handlingene 22. juli.

Det heter videre at det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.

Dersom dommerne i Oslo tingrett under rettssaken mot Breivik kommer til at han er tilregnelig, kan han dømmes til fengsel eller forvaring. Hovedforhandlingene i saken begynner 16. april.

Hovedpunkter i rapporten

* Vurderes ikke som psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli.

* Er strafferettslig tilregnelig.

* Har ikke en alvorlig psykisk lidelse.

* Det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.

Endrer ikke tiltalen
Aktoratet sier det ikke er aktuelt å endre tiltalen mot Anders Behring Breivik som følge av at de nye sakkyndige mener han er tilregnelig.

- Tiltalen vil ikke bli endret, sier statsadvokat Svein Holden til NTB.

Han sier dagens tiltale mot Breivik åpner for å endre påstanden om overføring til tvungent psykisk helsevern til en eventuell straffereaksjon.

- Riktig konklusjon
Advokat Harald Stabell sier i en kommentar til Nettavisen at dette er riktig konklusjon om Breiviks tilregnelighet.

- Hvorfor det?

- Jo, ut fra det vi har sett av forberedelser og gjennomføring – ikke minst på Utøya – mener jeg noe annet ville være støtende og stride med folks rettsfølelse, sier Stabell. Han mener det vil være ubegripelig for folk flest at en mann som har planlagt slike angrep i ni år ikke skulle straffes for ugjerningene.

Klokken 11 tirsdag ble den nye sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik overlevert. Rapporten er på rundt 310 sider. I tur og orden kom partene og hentet sine eksemplarer på Oslo tinghus.

- Viktig premiss
- Dette er et viktig premiss for saken, og da er vi naturligvis spente på hva de har konkludert med, sa statsadvokat Svein Holden da han hentet sitt eksemplar.

Holden sa det kan bli nødvendig med ytterligere bevisførsel dersom den nye sakkyndigrapporten konkluderer på en annen måte enn den første.

Konklusjonen i rapporten ble offentlig kjent en time etter at den ble overlevert.

Tord Jordet, Odd Ivar Grøn, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad fra Breiviks forsvarerteam plukket opp sine eksemplarer klokka 11.30 og dro deretter til fengselet på Ila for å presentere konklusjonen for sin klient.

- Vi vil gi en kommentar når vi har snakket med Breivik, sa Lippestad på tinghuset.

- Vi har rapporten her og har sett konklusjonen, men vi sier ikke mer enn det, sa Lippestad.

Klokken 9 tirsdag morgen møtte Agnar Aspaas og Terje Tørrisen opp ved et trykkeri i Oslo sentrum for å starte trykkingen av den nye sakkyndigrapporten.

Rapporten ble overlevert Oslo tingrett og tingrettsdommer Nina Opsahl klokka 11.

Det var i november psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim kom med sin konklusjon om at Breivik var psykotisk da han begikk terrorhandlingene 22. juli i fjor og derfor strafferettslig utilregnelig. Konklusjonen i den rapporten var at Breivik har utviklet diagnosen paranoid schizofreni.

Dette er konklusjonene

De sakkyndige finner etter utført rettspsykiatrisk undersøkelse av Anders Behring Breivik f. 130279:

1. Observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad (§ 44) på tiden for de påklagede handlinger.

2. Observanden har ikke en alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, og han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse på tiden for de påklagede handlinger. Observanden er ikke lettere psykisk utviklingshemmet (§ 56 c).

3. Observanden var ikke psykotisk på tiden for undersøkelsene.

4. Mandatets punkt 7 utgår da de sakkyndige har konkludert negativt mht tilstander som omfattes av straffeloven § 44.

5. Det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.

Hva mener du om konklusjonen i rapporten fra psykiaterne? Si din mening i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere