Philip Manshaus ble mandag ettermiddag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. 21-åringen er siktet for terrorhandling og drap på sin 17 år gamle stesøster.
- Dette er dypt tragisk. Jeg ser nå at politiet går ut med siktelse om terror, og at det igjen rammer muslimer, sier Geir Lippestad, som var Anders Behring Breiviks forsvarer, til Nettavisen.
Manshaus skal angivelig ha hyllet en australsk terrorist som begikk en grufull terrorhandling mot muslimer i New Zealand tidligere i år.
Christchurch-terroristen Brenton Tarrant ble samme dag som terrorhendelsen i Bærum, hyllet som et forbilde i et innlegg på et internettforum. Innlegget var signert Manshaus. I samme innlegg ble det også oppfordret til rasekrig. Christchurch-terroristen skjøt og drepte 51 mennesker og skadet 49 da han gikk til angrep på to moskeer i New Zealand i mars måned.

En tydelig forslått Philip Manshaus ankom retten og smilte til det store presseoppbudet
Advarer: - Trigger denne typen mennesker
Tarrant skrev i sitt såkalte manifest at han var inspirert av Anders Behring Breivik. Manshaus skal angivelig ha postet et bilde av Breivik på sin Instagram-konto.
Lippestad mener det er viktig at det etterforskes sammenhenger mellom ulike terrorhendelser.
- Det er veldig viktig at man etterforsker sammenhenger mellom andre terrorhendelser, og den generelle polariseringen i samfunnet hvor ordskiftet blir tøffere og tøffere, og hvor det er legalt å lage et fiendebilde av muslimer. Det ser vi fremtredende politikere internasjonalt gjøre, sier Lippestad.
- Det er selvfølgelig ekstremt viktig med ytringsfriheten og en fri og åpen debatt om integrering. Men fiendebilder vet vi gjennom forskning at det trigger denne typen mennesker til å gjøre denne typen handlinger. Det er viktig at alle våre ledere er bevisst det ansvaret, sier han.
- Paralleller mellom 22. juli og Manshaus-saken
Under fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag, argumenterte pressen for at det skulle være åpen rett, altså at pressen skulle få være til stede i rettsmøtet. Politiet hadde begjært om lukket rett. Da tingrettsdommer Sven Olav Solberg leste opp avgjørelsen om å følge politiets begjæring, trakk han frem at det var, som pressen hadde påpekt, paralleller mellom 22. juli-terroren og saken med Manshaus, uten at han gikk i detaljer på dette.
- Høyreekstremismen er på frammarsj. Jeg var bekymret for den etter 2011. Vi ser det i Europa, USA og Norge. Vi ser det på sosiale medier hvor de med ekstreme meninger ikke lenger må lete etter likesinnede. Det er bare et tastetrykk unna, og så får de bekreftet sine holdninger fra likesinnede. Det er utrolig trist. Det er med på å ødelegge det tillitssamfunnet vi lever i, sier Lippestad.
- Men det som er flott oppi alt dette tragiske, er reaksjonen til moskeen – at de umiddelbart snakket om forsoning, og inviterte nabolaget inn, og nabolaget møtte opp, sier Lippestad.
- Det er så viktig at moskeen ikke reagerer med knyttneve, men med å invitere på kaffe, legger han til.
Dette vet vi om Philip Manshaus
* Philip Manshaus (21) er født og oppvokst i Bærum kommune og er norsk statsborger.
* Manshaus er siktet for drap og terrorhandling.
* Lørdag like etter klokken 16 gikk han inn i moskeen til Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum og begynte å skyte. Ingen ble drept i angrepet.
* Samme dag ble hans 17 år gamle stesøster funnet død i boligen på Eiksmarka i Bærum hvor begge bodde. Manshaus er siktet for å ha drept henne.
* Han erkjenner ikke straffskyld og har nektet å forklare seg for politiet.
* Mandag fremstilles han for varetektsfengsling. Påtalemyndigheten har bedt om fire ukers fengsling hvorav to uker i full isolasjon.
* Den mistenkte gjerningsmannen var aktiv på flere nettforumer, og politiet bekrefter at de ble varslet om mannen for en stund siden.
* Siktede har uttrykt høyreekstreme holdninger, uttrykt holdninger i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet.
* Ifølge Nettavisen er Manshaus tidligere ustraffet.
* I et innlegg publisert samme dag som moskéskytingen, skal han ha omtalt Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, som et forbilde.
* Han omtalte også 19-åringen som gjennomførte et angrep på en synagoge i California i mai og 21-åringen som nylig drepte 20 mennesker på et kjøpesenter i Texas, som Tarrants disipler. Han antyder videre at han selv ville bli en tredje disippel.
* Innleggene som ble lagt ut lørdag, tyder også på at Manshaus ville sende direkte på nettet mens han begikk ugjerningen i moskeen, men at han ikke fikk det til, ifølge terrorforsker Tore Bjørgo.
NTB
- Meningsløst ikke å si noe
Den terrorsiktede 21-åringen ga sitt samtykke til fotografering før retten ble satt mandag ettermiddag. Bildene fra retten viser en betydelig forslått Manshaus. Skadene ble påført da den terrorsiktede ble overmannet i Al-Noor Islamic Center-moskeen.
Terrorekspert Tore Bjørgo ønsker ikke å spekulere på hvorfor den forslåtte Manshaus ønsket å la seg avbilde av media i retten, eller hva som er motivet bak selve terrorhandlingen.
- Dette er bare spekulasjoner, så det vet jeg ikke. Det er spørsmål om han vil benytte anledningen til å forklare seg om motivet. Hvis han mener at det er politisk handling, vil det være meningsløst ikke å si noe. Om han vil vente til hovedforhandlingene med å gjøre dette, vet jeg ikke, sier professor Tore Bjørgo, som er leder for Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.
Manshaus nekter straffskyld og har så langt nektet å forklare seg overfor politiet.

Kommentarer til denne saken