RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Lippestad ber UD finne Syria-søstrene

Advokat Geir Lippestad sier at UD har lovet svar i løpet av dagen på hvordan de kan bistå faren som leter etter sine døtre i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria.

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Lippestad legger press på norske myndigheter for å øke hjelpen til de to norsk-somaliske søstrene på 16 og 19 år som har dratt mot Syria. Faren tror de holdes mot sin vilje i Tyrkia.

Lippestad påtok seg oppdraget for søstrenes familie søndag. Mandag var han i kontakt med politiet og Utenriksdepartementet (UD) for å be dem gjøre mer for å hjelpe familien.

- Vi har nå en situasjon der tre norske statsborgere, to unge jenter og faren deres, alle befinner seg i en svært farlig situasjon i et særdeles utrygt område i Tyrkia. Informasjon faren så langt har skaffet, tyder på at søstrene holdes mot sin vilje i Tyrkia, sier Lippestad til NTB.

Faren har den siste uken lett på egen hånd etter døtrene i de tyrkiske byene Kilis og Cilvegozu som ligger ved grensen mot Syria.

Politiet har bedt faren dra hjem, fordi de mener det er for farlig for ham der, men han nekter å gi opp letingen.

Sambandsmann
Lippestad ber nå politiet sende en sambandsmann til Tyrkia for å bistå faren der nede.

- Familien opplever at saken ikke blir prioritert av tyrkisk politi. Vi mener at en norsk sambandsmann vil fungere som et viktig bindeledd mellom norsk og tyrkisk politi, og som norsk politis forlengede arm i Tyrkia, sier Lippestad.

Lippestad har diskutert saken med UD mandag, og bedt om at ambassaden i Ankara og UDs kontaktnett i området blir aktivert.

- UD har forsikret oss om at de jobber med saken, og de vil komme tilbake til oss i løpet av dagen med hvordan de vil følge opp videre. Vi er opptatt av at det trykkes på alle knapper som kan bli trykket på i denne saken, sier Lippestad.

- Lurt av bander
Advokaten mener både faren og de to søstrene befinner seg i en svært farlig situasjon.

- I sin leting etter døtrene beveger faren seg inn i miljøer som er svært farlige, påpeker han.

Faren har fått informasjon som tilsier at døtrene blir holdt mot sin vilje av bander som utnytter personer som ønsker å bidra i borgerkrigen i Syria, forteller Lippestad.

Faren har blant annet vært i kontakt med andre fortvilede foreldre fra en rekke land som leter etter døtrene sine i samme område.

- Det er noen svært urovekkende historier han har fått høre. Fellesnevneren er at de unge jentene overhodet ikke har skjønt hva de har begitt seg inn på. De har ønsket å bidra humanitært, men har endt opp med å bli dels kidnappet og holdt mot sin vilje av bander som opererer i dette området, forteller Lippestad.

Familien hadde sist kontakt med jentene torsdag for en og en halv uke siden. Da uttrykte døtrene at de reiste frivillig for å bidra med humanitært arbeid i Syria.

Lippestad sier han vurderer fortløpende om han selv skal dra ned til Tyrkia for å hjelpe faren der nede. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere