Gå til sidens hovedinnhold

Lippestad: - Boligbygg-saken ser ut til å være meget alvorlig

Da Nettavisen tok kontakt, ble det slått full alarm i Boligbygg

Byråd Geir Lippestad (Ap) i Oslo kommune holdt onsdag en orientering for Bystyret i Oslo om Boligbygg-saken.

- Den ser ut til å være meget alvorlig, åpnet Lippestad sitt innlegg med.

- I september og oktober har Nettavisen, og etter hvert DN, hatt saker om oppkjøp, og det har primært handlet om direktekjøp. På bakgrunn av noen spørsmål vi fikk fra media, ba vi 18. september Boligbygg om å få en orientering av de faktiske forhold. Møtet om saken ble avholdt 19. september, forteller Lippestad videre.

Nettavisen publiserte sin første sak 20. september, men hadde før dette vært i dialog med Boligbygg i noe tid.

Les også

Slik kjøper Oslo kommune boliger til langt over antatt markedsverdi

Stanset alle direktekjøp fire dager etter at Nettavisen tok kontakt

- På bakgrunn av mediehenvendelser hadde de engasjert BDO som skulle se på et utvalg enkeltsaker, og se på rutiner i organisasjonen. Boligbygg hadde stoppet alle direktekjøp 8. september, understreker Lippestad.

Det var fire dager etter at Nettavisen første gang tok kontakt med Boligbygg

Arbeiderpartipolitikeren fortalte så om at han ble gjort oppmerksom på flere forhold etter dette. Etter at BDO ble engasjert kom det inn tips om at stråmenn gikk på visninger for Boligbygg, at de skal ha fått betalt for dette, og Lippestad fikk også fikk tips om en bolig som ble videresolgt etter svært kort tid - en sak Nettavisen har skrevet om.

Les også

Dette er én historie om hvordan Oslo kommune bruker skattepengene dine på kjøp av leiligheter

8. oktober kom det dokumentasjon på «uheldig kontakt» mellom en av personene i Boligbyggs kjøpsteam og aktører i bransjen.

- Etter dette stoppet også kjøp av boliger på det åpne markedet, og den innleide konsulenten ble fjernet fra oppgavene sine, sa Lippestad.

Les også: Boligbygg stanser alle kjøp

- Det er nå besluttet at det skal igangsettes en ekstern grasking for å avklare eventuelle straffbare eller kritikkverdige forhold, fortalte byråden og bekreftet at dette ville skje av revisjonsselskapet DeLoitte.

Ifølge Lippestad er det ikke satt noen begrensninger i granskingens mandat.

- Vil ikke si hva jeg tenker eller tror

Lippestad var klar på hva hans agenda har vært når han har blitt gjort kjent med denne saken:

- Jeg har vært opptatt av å sikre kommunens verdier og interesser, og vil snu hver stein i saken for å komme til bunns. Jeg har vært i tett kontakt med kommuneadvokanten, og kan bekrefte at kommunen har anmeldt forholdet og bedt om etterforskning. Boligbygg har aktivt samarbeidet med politiet, slik at politiet har kunnet hente ut informasjon fra Boligbyggs lokaler.

Mandag denne uken byttet han ut styreleder Jan-Erik Nielsen og erstattet ham med Stig L. Bech, samt at han satt inn et ekstra styremedlem i Steinar Maning. Lippestad indikerte at årsaken til dette var at han hadde fått for dårlig informasjon fra styret.

- Manning har erfaring fra opprydding etter korrupsjon i Undervisningsbygg, påpekte Lippestad.

Han ønsker ikke nå å svare på mange konkrete spørsmål rundt saken.

- Før resultatet av granskingen foreligger, vil det ikke være riktig for meg å gå inn med enkeltsignaler. Jeg vil ikke si hva jeg tenker og tror på forhånd.

- Potensielt den største skanalden vi har opplevd

Høyres Øystein Sundelin fikk ordet etter Lippestad:

- Dette er potensielt den største skandalen vi har opplevd, sa Sundelin, og ville vite om det var greit at en styreleder skulle sette mandat for granskingen av sitt eget selskap.

- Det er et svært viktig spørsmål som har vært gjenstand for grundige vurderinger, svarte Lippestad, og forklarte dette med at Boligbygg er et eget foretak med et eget styre, og at det derfor måtte være slik.

Han understreket samtidig at daglig leder er styrets oppgave.

- Det er jeg sikker på at styret har fokus på, sa Lippestad, uten å ville si om han hadde tillit til direktør Carlsen.

Les også

Oslo kommune har rutinemessig kjøpt leiligheter til langt over takst

Kommentarer til denne saken