*Nettavisen* Nyheter.

Lisboas lys

Lyset leker med Lisboas nabolag. Foto: Bjørn Moholdt

Det er noe spesielt med lyset i Lisboa. La deg forføre av byens særegne melankoli.

26.07.12 10:28

Selv når stola står midt på himmelen vaskes ikke Lisboas farger helt bort. Omgivelsene får i stedet et varmt, melankolsk, gulrosa skjær over seg som legger et slør over byen helt inn i kveldingen. Helt frem til tonene av Lisboas egen musikk siver ut i kveldsmørket fra de mange barene, og forsterker lengselen som ligger som en svøpe over den.
Fadoen (kan oversettes til skjebne) oppsto etter sigende en gang på begynnelsen av 1800-tallet. Selve musikken er trolig mye eldre, men tekstene fikk en annen valør i årene etter det tragiske jordskjevet i 1755, som forandret byen og landet for alltid. Den er blitt Lisboas lydspor, som uløselig knytter by og musikk sammen i et inderlig skjebnefellesskap.
Lisa er innbyggernes kjælenavn på Lisboa. Hun er som en formfullendt kvinne, men ikke uten lyter. Her lever ubemidlet og rik side om side, fattigkvarterene lener seg inntil de glitrende hovedgatene i Baixa, mens tilsynelatende alle samles i et slags ingenmannsland på brosteinen i Bairro Alto.

Se deg rundt

Du bør oppsøke Belém for å få en forståelse av Portugals storhetstid, da landets store oppdagere – blant annet Henrik Sjøfareren og Vasco da Gama – oppdaget nye veier rundt på verdenshavene.
Belém er ellers et fint område å oppholde seg særlig på søndagene, når det ikke skjer så mye ellers i byen på dagtid. Du kan vandre rundt i parken Jardim Ultramar, besøke det gedigne klosteret Mosteiro dos Jerónimos, kultusenteret like ved, eller bare få deg en kaffe og en smak av de berømte pastéis de nata på Antiga Confeitaria (www.pasteisdebelem.pt).
På tirsdagene og lørdagene avvikles det berømte Feira da Ladra – Tyvenes marked i Campo de Santa Clara. Her får du alt fra ubrukelig juggel til sjeldne vinylplater og gamle pelskåper. Husk å prute – og ikke minst pass på verdisakene. Det heter ikke Tyvenes marked for ingenting.

Godt å spise

Det er spesielt hyggelig i og rundt Bairro Alto. Portugisisk mat handler ofte om fisk, og en av de bedre restaurantene er Lisboa á Noite (tlf. +351 213 468557, www.lisboanoite.com). Smak stedets Algarve-muslinger med blekksprut!
Clube de Fado (tlf. +351 218 852704, www.clube-de-fado.com) i Alfama har bra mat, og god musikk med profesjonelle musikere. En rekke spisesteder averterer også med fado-musikere, som med jevne mellomrom stikker innom og lirer av seg tre–fire sanger. Her kan kvaliteten være variabel, men et av stedene å anbefale er A Baiuca (tlf. +351 218 867284) i Alfama. Det er lite, det er trangt, men stemningen er stor og maten god.

Sov i ro

Det mangler ikke på hotellalternativer i Lisboa, innenfor ulike priskategorier. Et av de bedre og mer stemningsfylte og sjarmerende er Hotel Lisboa Plaza (tlf. +351 213 218200, www.heritage.pt) midt på Avenida da Liberdade og bare et steinkast fra Bairro Alto og Rossio. Interiøret er klassisk, og stedet har en flott takterrasse.
Hotel Mundial (tlf. +351 218 842000, www.hotel-mundial.pt) ligger ikke langt unna og er et annet, litt mer prisgunstig alternativ. Restauranten i toppetasjen har i tillegg til et bra kjøkken også en strålende utsikt over byen.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.