83-åringen har i en årrekke vært en av Norges mest kjente skuespillere, men i det siste har hun, som mange i andre i aldersgruppen hennes, blitt svært engasjert i debatten om eldreomsorgen i kjølvannet av NRK Brennpunkt-serien «Omsorg bak lukkede dører». I den første episoden, som ble sendt onsdag i forrige uke, får seerne følge 90 år gamle Lilly Andreassen fra Furuset i Oslo, som ikke får hjelp til å få i seg mat og medisiner. Dette dokumenteres gjennom at NRK har satt opp et skjult kamera hjemme hos Andreassen.

Reaksjonene i ettertid har vært sterke, og tirsdag formiddag var Fjelstad gjest hos NRK og kom med flere kraftsalver om hvordan hun reagerte etter å ha sett den første episoden.

– Jeg er sjokkert. Jeg ble helt nummen da jeg så det. Det var uten håp og uten varme. Det var en brutalitet og menneskeforakt som man ikke kan lene seg tilbake å se på. Hva slags samfunn er vi på vei inn? Jeg ble opprørt og skremt. Og nå er jeg så sint, var noe av det Fjeldstad sa.

Hun fortalte også at hun er forbannet på helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), og at det må tas grep umiddelbart.

Mange tilbakemeldinger

Når Nettavisen får tak i skuespilleren, forteller hun at det har gått i ett siden hun måtte opp klokken 05.00 for å være med i «Nyhetsmorgen».

– NRK ringte meg i går og spurte om jeg ville stille opp. Det ønsket jeg, fordi dette engasjerer meg sterkt. Det er mange mennesker som ser Brennpunkt, og dette fikk de servert midt i fleisen. Jeg har vært opprørt og redd siden den episoden, og jeg er ikke alene om å mene noe om dette. Siden jeg var på TV, har det rent inn med meldinger og telefoner. Det har vært lærere, advokater og eldre som bor alene. Dette er oppegående folk som jeg ikke kjenner, men som har takket meg for at jeg sa det jeg tenkte, sier Fjeldstad til Nettavisen.

Og hun tilføyer:

– Her prøver man ikke å sette seg inn i hvordan mennesker har det. Det virker ikke som at man er i stand til å respondere på hvordan det står til. Jeg vil ikke ha et sånt samfunn.

– Du rettet sterkt skyts mot helse- og omsorgsministeren, men hva med de ansatte, Fjeldstad?

– Jeg kan overhodet ikke skylde på de ansatte her. De løper fra det ene til det andre. De jobber som bare det, men det er stort sykefravær og da må den som sitter med makten gjøre noe med det. Det er Kjerkol som har toppansvaret, og da kan man ikke bare skyve over ansvaret på kommunene. Jeg kan ikke gå god for et system som er så rått, svarer 83-åringen.

Kan droppe milliardprosjekt

Fjeldstad peker på at det kan tas grep umiddelbart for å hente inn penger for å styrke eldreomsorgen.

– Denne milliardutbyggingen av et nytt Oslo-sykehus, hvor det også kan bli milliarder i budsjettsprekk, er noe som vi ikke vil ha. Det har Oslo kommune og fagfolk sagt. Det samme gjelder de såkalte brukerne, altså meg og deg, sier skuespilleren. Og jeg er likegyldig til om nye midler går til privat eller offentlig praksis, så lenge vi får et verdig tilbud. Man må ikke ergre seg over at noen tjener penger på eldreomsorgen, forteller skuespilleren.

– Hvilke andre grep kan gjøres?

– Det er helt klart at det må gjøres mer attraktivt å jobbe i eldreomsorgen. De fortjener blant annet bedre lønn, selvfølgelig, fastslår Fjeldstad.

– Avslutter

Skuespilleren utdyper at hun i tillegg til å være sint, også har hatt andre følelsesmessige tanker i det siste.. Hun la ingenting mellom linjene hos «Nyhetsmorgen». Skuespilleren ser for seg følgende scenario, hvis hun skulle bli såpass skrøpelig at hun blir hjelpetrengende.

– Jeg er livredd for å bli avhengig av omsorg av det offentlige. Jeg har spart piller for å kunne avslutte dette.

– Det var en sterk uttalelse. Hva mente du egentlig med dette, Fjeldstad?

– Det ble sagt noe flåsete, men jeg ble helt satt ut av virkeligheten som ble vist i Brennpunkt. Jeg ble urolig, fryktelig lei meg og jeg ble redd. Men ja, jeg mente det med å «spare piller» som en mulighet til å avslutte livet mitt, hvis det skulle bli for uverdig, svarer 83-åringen.

Kjerkol: – Tar det på alvor

Til Nettavisen sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol at hun deler engasjementet for god eldreomsorg, og at regjeringen jobber for å utbedre tilbudet.

– Historiene som kommer frem er bekreftelser på at det ikke alle steder er god nok eldreomsorg i dag. Det gjør like stort inntrykk på meg som på andre. Jeg deler engasjementet for en god eldreomsorg. Også vi politikere har erfaringer som pårørende for eldre som trenger god omsorg og helsehjelp. Det er behov for bedring av dagens eldreomsorg og det jobber kommunene og denne regjeringen sammen om

Helseministeren tar til orde for at kommunene må ta grep lokalt, men sier også at staten skal bidra. Hun sier det er avgjørende at de ansatte har riktig kompetanse, og at den enkelte har nok kollegaer.

– Vi vil jobbe sammen med kommunene for et likeverdig tilbud over hele landet. Kommunene har ansvar for eldreomsorgen, og de må ta grep. Så skal jeg sørge for at staten bidrar med våre virkemiddel til at vi når målene sammen.

– Hvilke tanker har du om det som er kommet fram på NRK?

– Historiene i Brennpunkt gjør inntrykk. Pasienter og brukere har krav på nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester fra kommunen, sier Kjerkol.

På spørsmål om hva som har gått galt når eldre mennesker gir uttrykk for at de er «livredde» for å bli avhengig av offentlig omsorg, svarer Kjerkol:

– Det tror jeg ikke det er et enkelt svar på. Jeg er opptatt av at vi må se fremover og finne løsninger.

Har flere planer

Helseministeren viser til flere prosjekter som allerede er satt i gang. Snart kommer utredningen fra Helsepersonellkommisjonen, som skal peke på endringer som kan redusere deltidsbruken.

–Regjeringen vil legge fram en Bo Trygt hjemme reform denne våren, hvor vi må se helheten. Det vil fortsatt være behov for sykehjemsplasser, men for at de som kan og vil skal kunne bo trygt hjemme lengst mulig, må vi styrke hjemmetjenestene og skape noen nye boligløsninger. Og hver enkelt av oss som kan, må planlegge for egen alderdom, sier Kjerkol til Nettavisen.

Men hun er også tydelig på at alt ikke kan løses hjemme hos folk.

– Dersom det eneste tilbudet som kan dekke behovet for nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester, er en sykehjemsplass, så har man rett til sykehjemsplass, slår hun fast.