RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Listeria-pølse solgt på danskebåten

Mat fra den danske produsenten Jørn A. Rullepølser har vært solgt og servert på danskebåten.
Mat fra den danske produsenten Jørn A. Rullepølser har vært solgt og servert på danskebåten. Foto: Nils Meilvang (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kjøttprodukter fra Jørn A. Rullepølser ble solgt og servert på DFDS-båtene mellom Oslo og København fra april.

Varer fra den danske produsenten er nå trukket fra markedet etter funn av listeria.

Kjøttpålegget ble solgt i skipets butikk og restauranter fra 28. april. I tillegg ble det servert varer fra den samme produsenten i morgenbuffeten, opplyser DFDS Seaways.

Les også:12 dansker døde etter å ha spist rullepølse

Det ble iverksatt gransking etter at tolv personer døde i Danmark etter å ha spist kjøttpålegg infisert av listeriabakterier. Den danske Fødevarestyrelsen, som tilsvarer det norske Mattilsynet, har konkludert med at smittekilden er kjøttpålegg, blant annet sylterull og røkt mørbrad, fra produsenten Jørn A. Rullepølser A/S.

Ikke solgt til Norge
Ifølge Mattilsynet er det foreløpig ingen indikasjoner på at slikt pålegg er solgt videre til Norge, skriver VG.

- Vi har ikke fått melding om det, og det pleier vi å få ganske kjapt, sier veterinær og fungerende seksjonssjef Turid Berglund i Mattilsynet.

Color Line og Fjord Line sier til avisen at de ikke har solgt eller servert kjøttproduktene på sine båter.

Få utbrudd i Norge
Bakterien Listeria monocytogenes kan forårsake sykdommen listeriose. De fleste mennesker spiser av og til matvarer som inneholder bakterien uten å bli syke. Men personer med nedsatt immunforsvar kan bli alvorlig syke. Hos gravide kan bakterien føre til livstruende sykdom hos fosteret.

Inkubasjonstiden - tiden fra smitte til sykdom - er vanligvis fra noen dager til tre uker, men i sjeldne tilfeller kan den være opp til tre måneder, ifølge Folkehelseinstituttet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pearl Seaways til kai i Oslo. Kjøttpålegget som danske myndigheter tror har inneholdt listeriabakterier og tatt livet av 12 mennesker, har blitt solgt på DFDS-båtene.


Sykdommen kan gi influensalignende symptomer, men gravide kan smitte fostre uten selv å bli syk.

I Norge forekommer sykdommen vanligvis kun som sporadiske tilfeller. Folkehelseinstituttet har registrert fire større utbrudd siden 1992.

I 2007 ble listeriose påvist hos 15 pasienter ved to sykehus i Oslo etter at de hadde fått servert osten camembert fra et lite gårdsmeieri mens de var innlagt. Tre pasienter døde, for en av dem slås det med sikkerhet fast at årsaken var listeriose. I tillegg ble det påvist listeriose hos to dødfødte tvillinger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere