Listetopp blir sextrakassert

SEXTRAKASSERT POLITIKER: Rødts listetopp Sofie Marhaug (25) frykter at sexhets fører til at unge kvinnelige politikere ikke tør ytre seg offentlig. – Stadige seksuelle krenkelser kan være en del av forklaringen på at unge kvinner er mindre politisk aktive.

SEXTRAKASSERT POLITIKER: Rødts listetopp Sofie Marhaug (25) frykter at sexhets fører til at unge kvinnelige politikere ikke tør ytre seg offentlig. – Stadige seksuelle krenkelser kan være en del av forklaringen på at unge kvinner er mindre politisk aktive. Foto: Magne TurØy (Bergensavisen)

«Du får mange flere stemmer om du tar av deg på overkroppen», sa mannen til Rødts listetopp Sofie Marhaug (25).

04.09.15 08:59

BERGEN (ba.no): – Det er bare så patetisk, samtidig som det er nedverdigende og totalt umyndiggjørende. Hvorfor skal ikke mitt politiske budskap bli tatt på alvor, sier Marhaug til Bergensavisen.

Hun er oppgitt og frustrert etter at en mann kom med seksuelle krenkelser da hun sto i Rødts valgbod på Torgallmenningen tirsdag.

Følte seg maktesløs

– Han kommenterte brystene mine, og etterpå sa han «Du får mange flere stemmer om du tar av deg på overkroppen».

– Jeg synes det var ganske ekkelt, men vet jo at dette er noe man risikerer å bli utsatt for som ung kvinnelig politiker, sier Marhaug til BA.

Det er nemlig ikke første gang 25-åringen opplever å bli utsatt for seksuelle krenkelser mens hun står i valgboden.

«Har du ikke lyst til at jeg skal penetrere deg» spurte en mann meg om da jeg sto i valgboden til Rødt i 2007. Den gangen følte jeg meg maktesløs. Det var ubehagelig og det gikk inn på meg. Jeg ble sint og jagde ham vekk.

– Jeg fikk også ekle kommentarer da jeg sto i valgboden i 2011. Tirsdag bare lo jeg det vekk og prøvde å la uttalelsene prelle av.

– Jeg vet jo at det ikke har noe med meg å gjøre, men samtidig er det fortvilende at noen kan oppføre seg slik. Jeg skjønner ikke at det skal være nødvendig, sier Marhaug.

Redd for å ytre seg

Hun frykter seksuelle krenkelser gjør at andre unge kvinnelige politikere ikke tør ytre deg offentlig.

– Jeg vet om flere unge politikere som har opplevd det samme, og som har valgt å ikke være så aktive. Seksuelle krenkelser er en del av forklaringen til det.

I valgkampen er Marhaug i mange debatter med de andre førstekandidatene fra de fra de etablerte bystyrepartiene.

Eneste kvinne

– Alle listetoppene, unntatt meg er menn, etter at Oddny Miljeteig ble sykemeldt. Jeg kan på mange måter forstå hvorfor det har blitt slik. Hvorfor skal kvinner eksponere seg som listetopp når man risikerer å bli utsatt for krenkende bemerkninger om kjønn og seksualitet?

– Å være listetopp er både tungt og gøy, men slike kommentarer er demotiverende og dreper engasjement, sier Marhaug.

Selv har Marhaug ingen planer om å om å la seg knekke av sexhets.

– Jeg prøver å tenke at dette er et kollektiv samfunnsproblem. Det gjør det lettere å stå i. Jeg føler ingen skam og skyld. Det gidder jeg ikke. Men jeg blir lei meg for at det fremdeles finnes menn som mener det er nødvendig å hetse kvinner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.