Gå til sidens hovedinnhold

Listhaug advarer mot svenske tilstander hvis Senterpartiet får hånda på rattet

Sylvi Listhaug er bekymret for et Sp-forslag som kan gjøre det enklere å innvilge asylsøknader.– Hun prøver å skape et skremmebilde, svarer Vedum.

– De siste årene har vi sett en utvikling i retning svenske tilstander med gjengkriminalitet som blir stadig verre. Denne utviklingen vil skyte fart om Sp og resten av venstresiden kappes om å ta imot flere flyktninger og myke opp. Det er det siste landet vårt trenger.

Det sier Fremskrittspartiets nye leder, Sylvi Listhaug, som sikter seg inn mot Senterpartiets velgere.

Frp er for tiden nede på 10 prosent oppslutning, og ifølge Johan Giertsen i PollofPolls er det i snitt 30.000 Frp-velgere fra 2017 som nå skal stemme på Senterpartiet.

Men dette tallet har gått ned fra 60.000 i januar - den siste måneden før Listhaug kunngjorde sitt lederkandidatur.

Les også: Nationen: Vedum blir statsministerkandidat

Nå retter Listhaug skytset mot Senterpartiets innvandringspolitikk.

Fjerner rimelighetskravet

Under helgas landsmøte skal Senterpartiet, hvis programkomiteen får det som de vil, vedta et ønske om å gjeninnføre det såkalte rimelighetsvilkåret.

Det får Listhaug til å se rødt.

Les også: Hemmelighetsfull Vedum - men to områder blinker seg ut

Rimelighetsvilkåret setter strenge krav til at det skal være «rimelig» å sende en asylsøker tilbake til hjemlandet, ved å vektlegge ulike sårbarhetskriterier som kan tale mot å sende noen tilbake til eget hjemland.

Etter at Norge fjernet lovkravet har det blitt enklere å avslå asylsøknader.

I 2016 viste tall fra Utlendingsdirektoratet at at andelen afghanske asylsøkere som fikk innvilget sin asylsøknad falt fra 82 til 28 prosent etter at man fjernet kravet om denne rimelighetsvurderingen.

– Men dette ønsker altså Senterpartiet å myke opp på, og Frp mener det er helt, helt feil, sier Listhaug.

Les også: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum taler til landsmøtet

Hun forklarer betydningen av rimelighetsvilkåret på følgende måte:

– La oss si det var uro i deler av Norge og at Nord-Norge var utrygt. Da er det ingenting i veien for at man da kan reise til Oslo, og være der, i stedet for å reise tusenvis av kilometer til et helt annet land for å søke opphold.

– Det vil selvsagt bidra til at vi blir mer attraktive og at innvandringen kan øke.

– Logrer for FN

I tillegg til gjeninnføringen av rimelighetsvilkåret, er Listhaug opptatt av Senterpartiets forslag på kvoteflyktninger.

På landsmøtet går partiets programkomité for en formulering om at Sps flyktning- og asylpolitikk skal bygge på internasjonale forpliktelser, inkludert anbefalinger fra FNs høykommissærs om hvilke flyktninger som ikke kan returneres til sine hjemland.

– Senterpartiet mener Norge skal logre for FN, og la dem bestemme hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot. Det er ikke noe byråkrater i FN skal bestemme, slår Listhaug fast.

Les også: Hemmelighetsfull Vedum - men to områder blinker seg ut

Vedum: – Vi stod bak forliket

På presserommet på Scandic Lillehammer Hotell sier Vedum at Listhaug må huske hvem som sto bak asylforliket etter flyktningkrisen i 2015.

– Det var Senterpartiet som tok initiativ til det nasjonale forliket vi hadde etter flyktningkrisen, da det var helt ute av kontroll da Frp hadde justisministeren.

Han sier videre at Frps statssekretær i justisdepartementet, Jøran Kallmyr, tok planene for forliket fra en jurist i Sp.

Med Sp blir det ingen vingling, slår han fast.

– Med oss blir det stø kurs og stabilitet, for vi er opptatt av at man ikke skal skifte frem og tilbake hele tiden.

Kommentar: Vedum spiller høyt

– Du sier dere var arkitektene, men dere vil jo gjeninnføre rimelighetsvilkåret. Er ikke det å gå tilbake på forliket?

– Nei! Når vi gjør det, så er det for å si at det i visse tilfeller kan være rimelig. Men den totale politikken vil være helt stabil.

– Jeg tror Listhaug bare vil skape et skremmebilde, men det er sånn hun får lov til å gjøre hvis hun vil.

– Så det blir ikke akkurat åpne grenser med dere?

– Nei, det blir stabilt og trygt.

Ikke bekymret

Vedum virker ikke engstelig over de 30.000 velgerne partiet har mistet til Frp på målingene siden januar.

– Dette er målinger. Velgerne er suverene.

– Men vi har vært veldig tydelige på at vi synes avgiftspolitikken som Frp førte i regjering var feil og deres ønske om å melde Norge inn i Acer og EUs finanstilsyn. Vi mener vi må ha en mer jordnær politikk, og så får folk avgjøre selv, konkluderer han.