Søndag erobret Taliban den afghanske hovedstaden Kabul. De siste dagene har landet vært preget av panikk, og mediene har vist bilder av afghanere som gjør desperate forsøk på å flykte fra det krigsherjede landet.

Nå frykter partileder i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug, at Norge skal bli rammet av en ny flyktningestrøm. Hun er bekymret for at regjeringspartiene, Venstre og KrF, skal få stor innflytelse på beslutningene til Høyre.

- Jeg ønsker å få en forsikring fra Erna Solberg om at de ikke skal få en innflytelse på det som må gjøres for å få kontroll på en eventuell flyktningkrise, sier Listhaug til Nettavisen.

- Hva mener du må gjøres for å få kontroll på en eventuell flyktningstrøm?

- Det kan være det blir behov for flere innstramminger. Vi må sikre at vi ikke sender noe signal om at Norge skal åpne opp for å ta imot flere, for det vet vi at får konsekvenser, sier Listhaug.

Les også: Vedum fnyser av diesel-forbud: - Symbolpolitikk

Partilederen sikter til 2015, da tusenvis av flyktninger strømmet inn over de norske grensene.

Både Norge og spesielt Sverige, ble hardt rammet av flyktningskrisen. Danmark slapp derimot billigere unna strømningene. Listhaug mener det var fordi landet hadde et tydelig budskap med stram innvandringspolitikk.

- Det er klart at hvis Venstre og KrF hadde sittet i regjering den gangen, så hadde ikke asylpolitikken vært så streng. Da ville de ha vært bremseklosser for at regjeringen skulle ha tatt grep, understreker Listhaug.

Kommende bølge

Flere bilder fra Afghanistan har spredt seg rask rundt i sosiale medier. Det har blitt publisert videoer av afghanere som forsøker å hoppe på et amerikansk fly i fart fra flystripen i Kabul.

Et annet bilde viser nærmere 640 afghanere om bord i et fly ut av landet.

Det er ingen tvil om av verdenssamfunnet må finne en løsning for menneskene som nå beveger seg ut på flukt.

Statsminister Erna Solberg sier til Nettavisen at hun har vært tydelig hvem Norge skal hjelpe i denne situasjonen, nemlig de som har hjulpet Norge og NATO, samt også enkelte menneskerettighetsaktivister.

- Det er full enighet mellom regjeringen og Frp om at vi først og fremst må hjelpe til i nærområdene hvor flyktingene strømmer til, sier Solberg til Nettavisen.

Asyl er en menneskerett

Stortingsrepresentant for Venstre, Solveig Schytz, bekrefter at partiet kommer til tilrettelegge for å ta inn flere flyktinger. Hun mener Norge har bedre forutsetninger for å ta imot flere enn mange andre land.

- Retten til å søke asyl er en menneskerettighet og det må Norge selvfølgelig følge opp. Det betyr at de som søker asyl, må få søknaden sin skikkelig og raskt behandlet, sier Schytz til Nettavisen.

Bildene som brer seg ut over de internasjonale mediene, viser hva vi har i vente.

Schytz mener flyktningespørsmål løses best gjennom internasjonalt samarbeid. Derfor mener hun FNs rolle vil være avgjørende i denne sammenhengen. På bakgrunn av dette, mener hun at Norge skal ta imot så mange kvoteflyktninger som FN ber om.