RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Listhaug fikk hard medfart i Stortinget


Stortinget voterte fredag over Innvandrings- og integreringsminiser Sylvi Listhaugs forslag til innstramninger i asylpolitikken.
Stortinget voterte fredag over Innvandrings- og integreringsminiser Sylvi Listhaugs forslag til innstramninger i asylpolitikken. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) ble i Stortinget beskyldt for å spille på fremmedfrykt, snakke ned sine egne asylinnstramminger og drive politisk spill.

Aldri tidligere har Norge hatt en så streng asyl- og innvandringspolitikk som den Stortinget nå vedtar.

Arbeiderpartiet fulgte tidligere Høyre og Frp om en stram og stø kurs, men har gjort kuvending i innvandringspolitikken, mener Listhaug. Hun anklaget Ap for å vingle og sende ut forskjellige signaler.

– Dessverre har man har gått i retning av at man ikke støtter viktige innstrammingsforslag, sa innvandrings- og integreringsministeren.

– Vil forbli attraktivt

Høyre og Frp får nemlig ikke støtte for forslaget om midlertidig og begrenset oppholdstillatelse for enslige mindreårige asylsøkere.

– Regjeringen har ikke sannsynliggjort at deres forslag om mer midlertidighet vil ha effekt og får derfor ikke vår støtte, sier Aps innvandringspolitiske talskvinne Helga Pedersen.

Det er heller ikke flertall for et krav om tre års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted. Ap har for sin del lagt fram flere egne forslag.

– Aps familiegjenforeningsforslag vil innebære en større innvandring til Norge enn regjeringens forslag, sa Listhaug.

– Flertallet bidrar til at familier fremdeles vil finne det like attraktivt å sende barna sine på en potensielt livsfarlig reise til Europa og Norge.

– Vi har lyttet

Regjeringen får heller ikke flertall for å skjerpe inntektskravet som stilles ved permanent opphold. Stortinget avviser også forslaget om å øke botidskravet fra tre til fem år før permanent opphold kan gis.

Ap avviser at partiet vingler eller bidrar til en mer liberal asylpolitikk. Partiet har lyttet til innspillene i høringsrunden og varslet allerede i romjulen støtte til noen forslag og motstand mot andre, ifølge Eirin Sund.

Frp fikk, mot Høyres vilje, gjennomslag for å stemme for hvert enkelt innstrammingsforslag, fremfor å legge fram en samlet pakke.

– Regjeringspartiene lider i dag i stor grad nederlag, fordi de selv valgte politisk spill fremfor lederskap, sa Dag Terje Andersen (Ap).

– Hersketeknikk

Hett ble det også i et ordskifte mellom Listhaug og Venstre-nestleder Terje Breivik, som mener det er viktig at ikke Stortinget godtok regjeringens forslag som de var.

– Stortinget ville da ha legitimert en minister som kalkulert spiller på fremmedfrykt og tillater seg en ordbruk som om flyktningene representerer den største trusselen kongeriket noen gang har vært utsatt for, sa Breivik.

– Jeg vil ta avstand fra en slik karakteristikk og mener det er på tide at vi slutter med denne typen hersketeknikker, repliserte Listhaug.

Ville hatt flere tiltak

Til tross for innstrammingene legger ikke Frp og Høyre skjul på at de gjerne hadde sett flere grep. Det fikk spesielt Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til å reagere og peke på at tre firedeler av innstrammingsforslagene får flertall.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor statsråden snakker ned de innstrammingene som faktisk gjøres i dag.

Kjernen i asyldebatten er hvordan innvandringsregulerende hensyn avveies mot evnen til å integrere og Norges ansvar for å hjelpe mennesker i nød.

Forslagene om avvisning på grensen til nordiske naboland i en krisesituasjon, innføring av 24-årskrav for familieetablering og krav om selvforsørgelse for å få permanent oppholdstillatelse får tilslutning. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere