Nå kommer 10 millioner kroner for å følge opp 40 unge, aktive kriminelle.

– Staten, Oslo kommune og politiet må trekke sammen for å ta tak i en situasjon som er i ferd med å utvikle seg i veldig feil retning, sier Listhaug.

Hun sier at dersom det ikke blir tatt grep nå, «kan vi ende opp med svenske tilstander».

Les også: Sylvi Listhaug er gravid

Les også: Listhaug: – Elitemottak skal sikre bedre integrering

Tøffere kriminalitet

Listhaug sier at aktørene har oversikt over hvem hver enkelt av de 40 er.

– Det må lages et opplegg rundt hver av dem. Et 20-talls unge menn fra det somaliske miljøet flyttet til Storbritannia tidlig på 2000-tallet. De er kommet tilbake med andre holdninger og langt tøffere kriminalitetsatferd enn man tidligere har sett i dette området. Ytterligere 20 er rekruttert inn, slik at miljøet er på 40 personer. Nå må vi sørge for at det blir færre av dem, sier hun.

Utrygghet

Etter et møte med Kirkens Bymisjon på Grønland torsdag gikk turen videre langs Grønlandsleiret til et nytt møte med bydelsadministrasjonen.

– Nå er det jo stille og rolig her. Men gitt at jeg var her en mørk kveld, så vet jeg ikke om jeg hadde følt meg helt trygg, sa Listhaug til NTB rett før byrådsleder Raymond Johansen (Ap) slår følge med statsråden.

– Jeg er her rett som det er, og føler ingen utrygghet ved å være her, sa Johansen.

Han legger til at det er en politioppgave dersom folk føler utrygghet.

Siste liten-penger

Listhaug sier at hun i tolvte time fikk gjennom en budsjettpost på 10 millioner kroner som skal brukes til å følge opp situasjonen på Grønland.

Pengene kommer når forslaget til neste års statsbudsjett legges fram neste uke, men allerede fredag setter Listhaug seg ned sammen med Johansen og politiet i Oslo for å diskutere hvordan pengene best kan brukes.

Barnevernskutt

Johansen sier at kommunen tar imot pengene med glede og varsler godt samarbeid. En viss bismak er det likevel.

– Byrådet foreslår også i sitt budsjett 10 millioner kroner til Grønland-Vaterland og 25 millioner kroner til Tøyen. Vi har enorme utfordringer, ikke minst knyttet til barnevernet. Så min oppfordring til Listhaug er å sørge for at vi får tilbake de 160 millionene som er blitt kuttet i barnevern til Oslo, sier Johansen.

Ledigheten på Grønland er på 30 prosent, og det er det store problemet, mener Johansen.

Må kunne bo

Politiet og Bymisjonen tegner et bilde preget av rusproblemer, trangboddhet og hjemløshet, fattigdom, høy arbeidsledighet og høy kriminalitet.

– 10 millioner kroner fra regjeringen løser selvfølgelig ikke noe av dette. De store pengene bruker vi her i kommunen, blant annet med gratis kjernetid i barnehagene, tiltak for å rehabilitere kommunale boliger og virkemidler for at folk faktisk bor her. Paradokset nå er at mange av de kriminelle som opererer her, de bor jo andre steder i byen, sier Johansen.

Akutt jobb

Listhaug er enig i at de grunnleggende utfordringene ikke løses med 10 millioner kroner.

– Det forebyggende arbeidet må gå sin gang, og det gjør det. Nå handler det om å forsterke innsatsen på det akutte. Vi må gripe fatt i disse personene, og ta for oss en etter en av dem. Dette er nok ikke gjort på et år, sier hun. (©NTB)