*Nettavisen* Nyheter.

Listhaug forsvarer Storskog-returer

- Vi var vitne til at mange av dem som kom, hadde vært i Russland i en årrekke, og noen hadde sågar russisk statsborgerskap, skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er bekymret for at uroen omkring utsendelsene på Storskog kan bidra til en ny flyktningstrøm fra Russland.

21.01.16 19:59

– Det som bekymrer meg mest, er at denne saken kan bidra til å gjenåpne grensen på Storskog dersom et stortingsflertall signaliserer at de likevel ikke vil gjennomføre returene til Russland, skriver innvandringsministeren i et brev som er stilet til NTB.

– Slutt å vingle

Listhaug ber Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å slutte å vingle i saken.

– Det at medieoppmerksomhet bidrar til at partier som sier de er for en streng, men rettferdig innvandringspolitikk, begynner å vingle, er foruroligende, skriver hun.

I brevet framholder hun at det var behov for å stanse den store tilstrømmingen av asylsøkere som kom over Storskog. I fjor høst syklet rundt 5.500 asylsøkere over grensa fra Russland til Norge.

«Vi var vitne til at mange av dem som kom, hadde vært i Russland i en årrekke,» hevder Listhaug i brevet. «Noen hadde sågar russisk statsborgerskap,» påpeker hun.

86 prosent på flukt

Statistikk fra UDI viser imidlertid at over 86 prosent av syrerne som kom over grensa ved Storskog i fjor høst, ikke hadde vært lenge i Russland, men var på flukt fra krigen i Syria, på lik linje med syrere som kom over Svinesund via Sverige.

I alt kom 1.706 syrere over fra Russland. 236 av disse hadde russisk statsborgerskap, viser UDI-statistikken.

Den nest største gruppen som kom over Storskog i fjor høst, var afghanere, med 1.628 personer.

700 har visum

I brevet varsler Listhaug også at de som sendes ut nå, er personer som har multivisum og annet oppholdsgrunnlag i Russland.

Ifølge UDI dreier dette seg om 700 av de 5.500 asylsøkerne, eller 12 prosent, som har oppholdstillatelse eller flerreisevisum, såkalt multivisum, til Russland.

Visumet gir rett til flere inn- og utreiser og innvilges med inntil fem års varighet, ifølge UDI.

Inntil onsdag hadde UDI fattet vedtak for 1.232 av de 5.500 asylsøkerne. 863 har fått avslag uten realitetsbehandling av søknaden, mens 188 har fått avslag etter en realitetsbehandling av søknaden. 63 personer har så langt fått innvilget sin søknad om beskyttelse. (©NTB)

Annonsebilag