- Det er all grunn til å advare mot den betydelige flyktningruta fra Libya til Italia, og tilsvarende scener fra Middelhavet som vi så i fjor sommer, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Hun har nettopp holdt åpningsinnlegget på konferansen «Migration flows in Greece: The way ahead» i Athen, hvor den greske innenriksministeren kom med klar kritikk av Europas innsats og den ferske returavtalen mellom EU og Tyrkia.

Les også: Listhaug: – Migranter må sendes tilbake

Samtidig som ruta fra Tyrkia til Hellas strupes og Hellas er desperate etter hjelp, frykter både EU og Listhaug at skrekkscenarioene fra i fjor sommer skal gjenta seg. Og muligheten for at flyktningstrømmen skal gå fra Midtøsten via Nord-Afrika og til Europa, skriver Dagbladet.

Les også: SV og Venstre mener asylinnstramningene kan bryte menneskerettighetene

President Sergio Mattarellas uttalte i går at flere hundre flyktninger hadde druknet på vei fra Libya til Italia. I forrige uke rapporterte italienske myndigheter om at de på to dager hadde reddet 4000 mennesker ut av synkende båter. Per 31. mars i år hadde 171 000 mennesker tatt seg til Europa via Middelhavet – en drastisk økning
fra 2015 da det tilsvarende tallet var 23 000.