Se Nettavisens video fra demonstrasjonen her:

Den islamfiendtlige organisasjonen Sian (Stopp islamiseringen av Norge) holdt lørdag ettermiddag en markering i Sandefjord sentrum.

Nettavisen dekket markeringen som ble avsluttet med at de satte fyr på Koranen, muslimenes hellige bok.

Les også: Mistet kontrollen: Politiet har tydd til tåregass

Markeringen førte til store opptøyer i byen. Bilder og videoer fra stedet viser at en stor del av de gjenværende demonstrantene er barn, langt unna myndighetsalder.

Mellom 300 og 400 motdemonstranter møtte også opp. Flere av disse gikk til angrep på politiet og Sian. Mandag er det klart at ti personer er anmeldt.

- Uakseptabelt at pøbel angriper politifolk

En av dem som reagerer kraftig på demonstrasjonen er Frp-leder Sylvi Listhaug, som har delt Nettavisens video og sine tanker om opptøyene:

«Det er uakseptabelt at pøbel angriper politifolk- og biler med brostein, flasker og stoler under en lovlig demonstrasjon! Politiet var på jobb for å forsvare ytringsfriheten, og jeg forventer at alle som bor i Norge respekterer våre grunnleggende verdier,» skriver Listhaug på sin Facebook-side.

- Jeg synes det var helt forferdelig å se på, her må det gis straffer og bøter - og barnevernet må på banen, sier Listhaug til Nettavisen.

- Foreldre må på banen

Hun presiserer at hun selv er imot brenning av koranen og andre religiøse skrifter, men at det er en del av ytringsfriheten:

- Det vi så i Sandefjord er langt fra pøbelstreker. Det er å utøve vold, ramponere politibiler og oppføre seg slik vi har sett mye av i Sverige.

- Hva mener du kan gjøres for å unngå slike sammenstøt med polititet?

- Her må foreldre og ikke minst religiøse trossamfunn, vi ser mange har innvandringsbakgrunn, rett og slett ha bedre kontroll på barna sine og klart ta avstand fra den type oppførsel.

- Dette er totalt uakseptabelt!

- Ingen grunn til å skjære alle over en kam, men ...

- Frykter du at én gruppe kan bli stigmatisert ved at du går såpass hardt ut mot de med innvandrerbakgrunn i ditt innlegg?

- Det er ingen grunn til å skjære alle over en kam, og mange muslimer tar sterk avstand fra den oppførselen vi så i helgen, men vi må kunne snakke om fakta; det vi ser. Hvis ikke, klarer vi aldri å få bukt med dette, sier hun kontant.

- Da havner vi i grøfta slik svenskene har gjort, advarer hun.

Listhaug er klinkende klar:

- Hvis du kommer til Norge, et land hvor det også er lov til å brenne koranen, må du godta det. Vi skal ikke gå på akkord med våre verdier i den vestlige verden, hvor ytringsfriheten står helt sentralt. Det hadde jo vært enkelt å bare godta det du selv er enig i, men da har det ingen verdi.

Og konsekvensene:

- Hvis du ikke vil godta de verdier vårt samfunn er tuftet på, kan du reise til et annet land. Det er nok å ta av, sier hun ettertenksomt.

- Ingen legger automatisk igjen sine egne verdier ved at de krysser grensene til Norge, så derfor må dette læres og prentes inn. Her spiller de nærmeste, foreldre og religiøse ledere en helt sentral rolle!

Les også: Nå er den beste planen å gjøre ingenting

- Må slås hardt ned

Hun mener «det må slås hardt og kontant ned på slik usivilisert oppførsel, før vi får svenske tilstander i Norge».

- Bildene og videoene av demonstrantene viser at det i stor grad var personer med innvandrerbakgrunn som sto bak volden mot politiet og mange var barn. Det har vi også sett ved tilsvarende opptøyer i både Norge og i utlandet. Det reiser flere ubehagelige spørsmål, som vi må ha en ryddig og åpen debatt om, mener hun.