Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer sterkt på at regjeringen ikke avkrefter om de vil hjelpe IS-kvinnen Aisha Shazadi Kausar (29) tilbake til Norge.

– Vi krever at regjeringen kommer på banen og avklarer om de har tenkt å hente flere terrorister til Norge, sier hun til Nettavisen.

Kausar, som er født og oppvokst i Bærum, reiste høsten 2014 til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen IS.

Les også: IS-kvinnen dømt til fengsel i tre og et halvt år for terrordeltakelse

Siden den gang har IS mistet makten, og hun havnet i den kurdisk-styrte flyktningeleiren Al Roj, i det nordlige Syria, sammen med sin sønn. Herfra ber hun norske myndigheter om hjelp til å returnere til Norge, skriver Aftenposten.

Trekker rød tråd

Listhaug har sendt et skriftlig spørsmål til justisminister Monica Mæland (H) hvor hun spør om Mæland anser det som en sikkerhetsrisiko å hente Kausar til Norge.

Der svarer Mæland kort at antatte fremmedkrigere vil bli straffeforfulgt etter en eventuell hjemkomst til Norge.

Det var nettopp det som skjedde med IS-kvinnen som nylig ble dømt til 3,5 års fengsel. Frp gikk ut av regjering da det i januar 2020 ble kjent at regjeringen skulle hente denne kvinnen og hennes to barn til Norge.

Til Nettavisen sa statsminister Erna Solberg (H) nylig at dette er noe hun ikke angrer på.

Les mer: Erna Solberg om IS-kvinnen: – Det var det riktige å gjøre

Nå trekker Listhaug en rød tråd mellom den første og den andre IS-kvinnen.

– Regjeringen satt døra på gløtt ved å hente én terrorist til Norge. Med en gang den slepphendte dommen kom, har flere begynt å banke på døra. Det er en skam at Norge aktivt henter terrorister til Norge, for deretter å gi dem korte luksusopphold i fengsel.

– Vi aksepterer ikke at justisministeren ikke svarer på spørsmålet, tordner det fra Listhaug, som ikke er fornøyd med svaret fra justisministeren.

Hvis Monica Mæland ikke vil hente flere terrorister til Norge, bør hun si det. Med mindre regjeringen har helt andre planer, fortsetter hun.

Hvorvidt Norge skal hjelpe Kausar tilbake til landet er en sak for Utenriksdepartementet (UD), og ikke Mæland.

UD bekrefter til VG at en norsk borger i Syria har, via en tredjepart, bedt om hjelp fra UD om å komme til Norge. De har ingen kommentar utover dette, av hensyn til taushetsplikten.

Mæland svarer det samme til Nettavisen som hun gjorde skriftlig til Listhaug. Les svaret lengre ned.

Ombestemte seg

Kausar hadde en sønn med islamisten Arfan Bhatti da hun flyttet til Syria. Sønnen døde senere der nede.

Hun ba først om hjelp i 2018, gjennom et brev til UD. I 2019 fortalte hun til NRK at hun angret på brevet, og at hun heller ville reise til sine foreldres fødeland, Pakistan.

Nå har hun snudd igjen, og ber om å få komme til Norge med sin nye sønn (5), som hun fikk med en norsk-tunisisk IS-kriger.

Listhaug er klar på at dette ikke er en uskyldig eller uheldig kvinne.

– Dette er ikke en kvinne som har vært uheldig med hvem hun har forelsket seg i. Dette er en terrorist som har vært gift med flere av Norges fremste terrorister og har aktivt reist ned til Syria.

– For få år siden sa hun at hun ikke ville tilbake til Norge – hun ville heller til et muslimsk land. Det er helt opplagt at å aktivt hente terrorister til Norge ikke er bra for sikkerheten til det norske folk.

Får støtte fra Redd Barna

Hos Redd Barna ønsker Gunnvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon, å hente hjem sønnen til IS-kvinnen.

– Gutten må få komme i trygghet og få barndommen sin tilbake, mens mor blir rettsforfulgt her i Norge. Dette er den eneste riktige løsningen for alle de gjenværende norske barna og mødrene, sier hun til VG.

Kausar sier selv til Aftenposten at hun ikke utgjør noen trussel mot verken Norge eller andre.

– Jeg innrømmer at jeg har gjort feil, og jeg betaler en høy pris for disse feilene og angrer dypt. Det siste jeg ønsker, er at mitt barn ender opp i samme spor. Men det blir vanskelig å unngå hvis han vokser opp her, sier hun også til Aftenposten.

Blir straffeforfulgt

Justisminister Mæland gir kun et kort svar til Nettavisen.

«Jeg svarte på det spørsmålet Listhaug stilte, nemlig om det vil utgjøre en sikkerhetsrisiko for den norske befolkning å hente en enkeltperson til Norge. Der svarte jeg tydelig på at fremmedkrigere som kommer til Norge vil bli straffeforfulgt, ikke bare aktivt stridende, men også personer som har bidratt på andre måter».

Regjeringen kommenterer generelt ikke på detaljer i enkeltsaker. Det gjør heller ikke Mæland i denne saken, men dersom Kausar kommer tilbake til Norge vil hun etter all sannsynlighet bli arrestert umiddelbart.

Mæland henviser til UD for spørsmål knyttet til bistand av norske statsborgere i utlandet.