– Dersom Statnett mener Mongstad er viktig, vil de selvfølgelig foreslå dette. Jeg ønsker å ikke å forskuttere mulig utfall av vurderingen som nå pågår, det er for tidlig å konkludere med hvilke tiltak det eventuelt vil være behov for til vinteren, skriver Aasland i en epost til NTB.

Svaret kommer etter at Høyre lørdag ber regjeringen raskt komme på banen og berge gasskraftverket på Mongstad. Equinor planlegger nedlegging 30. august.

Olje- og energiministeren påpeker at det er Statnett som nå sitter med oppdraget å foreslå tiltak for vinteren.

– Statnett har fått et klart oppdrag av NVE om å utrede tiltak for svært krevende kraftsituasjoner, sier Aasland.

Når gasskraftverket på Mongstad legges ned, har alle reservekraftverkene i Norge forsvunnet unntatt i Nord-Norge. Siden 2014 er både mobile reservekraftverk på Tjeldbergodden og Nyhamna, samt gasskraftverket på Kårstø, forsvunnet.

– Helt utrolig

Frp-leder Sylvi Listhaug syns ikke svaret fra olje- og energiministeren holder.

– Det er jo helt utrolig at Aasland ikke har fått med seg at Statnett vil beholde gasskraftverket på Mongstad. Det var de klar på i et brev til Equinor 23. juni i år, skriver Listhaug i en epost til NTB.

Nettopp derfor mener hun det er unødvendig av regjeringen å vente på Statnett.

– Landet står i fare for å få strømrasjonering, og vi har skyhøye strømpriser. Da hadde det vært vanvittig hvis Norge skulle legge ned et gasskraftverk, mens andre europeiske land gjenåpner sterkt forurensende kullkraftverk, sier Listhaug.

Støre: Det er statens ansvar

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa denne uka til NTB at han foreløpig ikke vil konkludere på om regjeringen skal redde Mongstad. Han slår imidlertid fast at det er statens ansvar å vurdere hva som er nødvendig for å sikre stabil energiforsyning i Norge.

– Dette er et gasskraftverk som produserer kraft. Det er i dag ulønnsomt. Vi bruker bare i begrenset grad gass til å produsere kraft i Norge, vi har bedre ressurser enn det, sier Støre.

Intervjuet med statsministeren ble gjort før opposisjonspartienes kritikk.

Reservekraftverkene som forsvant

Støre påpeker at regjeringen har bedt Statnett vurdere hvilke tiltak som er nødvendig.

Når Mongstad legges ned, har alle reservekraftverkene i Norge forsvunnet unntatt i Nord-Norge. Siden 2014 er både mobile reservekraftverk på Tjeldbergodden og Nyhamna, samt gasskraftverket på Kårstø, forsvunnet.

– Er dette en akseptabel beredskapssituasjon?

– Jeg forutsetter at Statnett gjør sine vurderinger med NVE i god tid i forkant av at det kan oppstå en slik situasjon, og at vi da treffer de tiltakene som er nødvendige for at vi ikke kommer i den situasjonen, som fortsatt er beregnet til å være svært lite sannsynlig. Og jeg sier fra min side: Vi er rede til å gjøre kraftfulle tiltak for å hindre at det skjer, sier Støre.